Χρεωστικό μόνο ένα στα τρία εκκαθαριστικά της εφορίας

Χρεωστικό μόνο ένα στα τρία εκκαθαριστικά της εφορίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο ένας στους τρεις φορολογουμένους θα κληθεί να πληρώσει φόρο με το εκκαθαριστικό του φέτος και αυτός θα πληρώσει λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχουν υποβληθεί 5 εκατομμύρια δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 6,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Το 70% των εκκαθαριστικών είναι πιστωτικά ή μηδενικά και για το 30% που είναι χρεωστικά θα πληρωθούν σημαντικά λιγότεροι φόροι.

Η εικόνα αυτή είχε προκύψει από τις πρώτες δηλώσεις τον Ιούλιο και η αιτία είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου. Επίσης, πολλοί μισθωτοί είχαν μπει σε αναστολή εργασίας, με αποζημίωση 534 ευρώ τον μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 10η Σεπτεμβρίου. 

Μειώσεις φόρων

Σχετικά με την προοπτική περαιτέρω μειώσεων φόρων εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία. «Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε χώρο για περισσότερες μειώσεις», είπε. Πρόσθεσε ότι αν πράγματι υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, εναπόκειται στον πρωθυπουργό να καθορίσει τις προτεραιότητες, με βάση τις οποίες θα κατανεμηθεί. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα ισχύσουν και το 2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι ένα νέο lockdown δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, καθώς έχει κόστος για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Σχολιάζοντας το αν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους έχουν κόστος, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση υποχρεωνόταν να επιβάλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Μακριά από διαχωριστικές γραμμές, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

Πυροπαθείς

Σε ό,τι αφορά τους πυροπαθείς, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι χθες προχώρησε στη δεύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους κρατικής αρωγής, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά έλαβαν:

• 640 δικαιούχοι, ποσό 3.564.430 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

• 481 δικαιούχοι, ποσό 1.464.381 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

• 620 δικαιούχοι, ποσό 1.682.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Ετσι, πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για κρατική αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr) έχουν διατεθεί συνολικά 10.452.132,98 ευρώ στους πρώτους πολίτες που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Οι δικαιούχοι επρόκειτο να δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως χθες το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Η επεξεργασία των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται συνεχίζεται και η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, την Παρασκευή. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα ακολουθήσει έλεγχος και εφόσον προκύψουν διαφορές, η πολιτεία θα ζητήσει πίσω τα υπερβάλλοντα ποσά που ενδεχομένως πλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή