ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ

Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές σε τουριστικές επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για την εστίαση, που ήταν το πρώτο πρόγραμμα επανεκκίνησης μετά το λοκντάουν. Eχουν υποβληθεί 30.000 αιτήσεις και ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 250 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τον τουρισμό, μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ανέρχονται στις 11.000.

Εχουν συμπτυχθεί πολύ οι χρόνοι για τις εντάξεις, αξιολογήσεις και πληρωμές στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης. «Ολα γίνονται ηλεκτρονικά και έχουμε επιτύχει να φτάσουμε την πληρωμή στον ένα μήνα από την ένταξη», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι χρόνοι θα είναι αντίστοιχα γρήγοροι και στο νέο ΕΣΠΑ. Οσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός είπε ότι «η αγορά δεν θα αισθανθεί κάποιο χρηματοδοτικό κενό» και πρόσθεσε ότι τα πρώτα κονδύλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους και ότι υπάρχει πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κατέθεσε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει καταθέσει επίσης τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα εξαγγελθούν οι νέες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για το πρόγραμμα αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 715 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η απορροφητικότητά του αυξήθηκε την τελευταία διετία από το 25%-26% κοντά στο 70%. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι τα 5,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, με τη μόχλευσή τους με ιδιωτικούς πόρους φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.