Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιβραδύνουν την ανάκαμψη

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιβραδύνουν την ανάκαμψη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό. Εντούτοις, ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών τον Αύγουστο εμφάνισε ελαφρά κάμψη από τα πολύ υψηλά του επίπεδα του Ιουλίου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ενώ πιο εμφανής ήταν η πτώση στη Βρετανία, δείχνοντας υστέρηση από τις προσδοκίες όσων συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Ο βασικός λόγος είναι οι πιέσεις στο διεθνές σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας των ελλείψεων υλικών καθώς και τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα. Ο συνδυασμός αυτός έκανε τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Στη Βρετανία, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών είχε τη μεγαλύτερη πτώση του στις 55,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 59,2 μονάδες τον Ιούλιο κυρίως λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Και αυτό βάρυνε ιδιαίτερα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Στην Ευρωζώνη τώρα, ο αντίστοιχος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών υποχώρησε ελαφρώς στις 59,5 μονάδες από τις 60,2 μονάδες του Ιουλίου. Στη Γερμανία η διαφοροποίηση ήταν 60,6 μονάδες από τις 62,4 μονάδες του Ιουλίου και στη Γαλλία ο δείκτης εξασθένησε στις 55,9 μονάδες τον Αύγουστο από τις 56,6 μονάδες του Ιουλίου. Ολες οι καταγραφές διατηρούνται σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τα όρια των 50 μονάδων, δείχνοντας ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη προχωρεί τον δρόμο της. Στις χώρες της ζώνης του ευρώ ο τομέας των υπηρεσιών υπερέβη την επίδοση του κλάδου της μεταποίησης πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η οποία, σημειωτέον, επέφερε ισχυρό πλήγμα στον πρώτο. Το γεγονός πως υπήρξε σταδιακή άρση των περιορισμών του κορωνοϊού, η οποία κατέστη εφικτή χάρη στη μεγάλη πρόοδο των εμβολιασμών, στηρίζει τις προοπτικές ανάκαμψης παρά το κύμα μολύνσεων από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Εν τω μεταξύ, σε όλη την Ευρώπη οι επιχειρήσεις αποπειρώνται να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό τους όσο πιο γρήγορα μπορούν, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στη δυναμική ζήτηση των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους. Ωστόσο παρατηρούνται δυσκολίες στο να εντοπίσουν τους κατάλληλους υπαλλήλους, κάτι το οποίο εντείνει την αύξηση των μισθολογικών πιέσεωv. Οι παραδόσεις υλικών καθυστερούν και υπάρχουν ελλείψεις, οπότε η παραγωγή επιβραδύνεται. Ωστόσο, αυτά τα κωλύματα φαίνεται να είναι παροδικά, ενόσω τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα και η ζήτηση, όπως την αποτυπώνουν οι επιχειρήσεις, παραμένει ισχυρή. Ο,τι δεν δύνανται να το παραγάγουν σήμερα λόγω εμποδίων στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας θα το αντισταθμίσουν στο μέλλον, αν και τα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα προμηθειών δείχνουν ότι ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις παραγγελίες τους έως τις αρχές του 2022.

* Ο κ. Fiedler Salomon είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή