Διπλές εισφορές πρέπει να πληρώσουν έως 31 Αυγούστου 200.000 μη μισθωτοί

Διπλές εισφορές πρέπει να πληρώσουν έως 31 Αυγούστου 200.000 μη μισθωτοί

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… διπλά ασφαλιστικά βάρη για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κλείνει ο Αύγουστος, καθώς αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και εφάπαξ παροχών του Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου. Την ίδια καταληκτική ημερομηνία έχουν και τα ειδοποιητήρια που έλαβαν περίπου 200.000 μη μισθωτοί με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2020, για την πληρωμή της πρώτης από τις συνολικά 6 δόσεις που προβλέπονται. Καθώς μάλιστα σε χιλιάδες από αυτούς υπήρξαν λάθη στα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταβάλλουν προσπάθειες να αναρτήσουν νέα ειδοποιητήρια με τα σωστά ποσά εντός του μηνός. Υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα επισήμαιναν μάλιστα ότι τα λάθη δεν αφορούν περισσότερους από 5.000 με 6.000 ασφαλισμένους, ενώ εκτιμούσαν ότι οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση των λογιστηρίων –και λόγω της πανδημίας– να υποβάλουν στα προβλεπόμενα χρονικά όρια τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις για τη μισθωτή εργασία των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Καταγγελίες πάντως υπάρχουν και από δικηγόρους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στα ειδοποιητήρια δεν φαίνονται οι καταβολές που  έχουν κάνει μέσω γραμματίων προκαταβολής. Μάλιστα, για το θέμα έχει παρέμβει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, με οδηγό που επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, καταδεικνύοντας τα προβλήματα και την καθυστέρηση στην εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τον οδηγό, υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

α) Ασφαλισμένοι που είχαν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα για όλο το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως και 31.12.2020 και είχαν επιλέξει 2η ασφαλιστική κατηγορία ή κατώτερη, με μηνιαίες αποδοχές από 935 ευρώ και πάνω. Αυτοί θα πρέπει να έχουν λάβει μηδενική εκκαθάριση ή 110 ευρώ για την κάλυψη της ανεργίας, εφόσον  δεν προβλέπεται  κράτηση ανεργίας στις αποδοχές τους (π.χ. έμμισθοι δικηγόροι, δημόσιοι λειτουργοί κ.λπ.).

β) Νέοι ασφαλισμένοι 5ετίας με αποδοχές από 740 ευρώ και άνω, που έχουν επιλέξει την ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την περίπτωση Α.

γ) Ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα και αποδοχές κατώτερες των 935 ή 740 ευρώ αντίστοιχα, θα πρέπει να δουν στο ειδοποιητήριο ως οφειλή τη διαφορά για την κάλυψη της ελάχιστης 2ης ή ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας. 

δ) Ασφαλισμένοι που είχαν μισθωτή δραστηριότητα για μέρος του 2020, θα πρέπει να δουν ως οφειλή το σύνολο των εισφορών της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει, στους μήνες που δεν υπήρχε έμμισθη δραστηριότητα.

ε) Ασφαλισμένοι που λαμβάνουν μηδενικό ή πιστωτικό ή με ποσόν 110 ευρώ ειδοποιητήριο εκκαθάρισης δεν χρειάζεται να ελέγξουν κάτι. Η εκκαθάριση είναι ορθή.

Υπάρχουν επίσης ασφαλισμένοι στους οποίους δεν έχουν φανεί οι πληρωμές που τυχόν έχουν κάνει είτε μέσω γραμματίων προκαταβολής (δικηγόροι) είτε μέσω τραπέζης είτε μέσω συμψηφισμών, καθώς και άλλοι που για το σύνολο του χρονικού διαστήματος διατηρούν έμμισθη σχέση κι όμως λαμβάνουν χρεώσεις για ορισμένους μήνες, θα πρέπει να ελέγξουν τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης και να εκτυπώσουν αντίγραφο ή να λάβουν βεβαίωση από τον εργοδότη για την υποβολή ΑΠΔ. Επίσης υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση να κληθούν να πληρώσουν εντός του 2022 και πάλι με καθυστέρηση τις εισφορές του 2021.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή