Μην αφήσετε την οικονομία του Αφγανιστάν στην τύχη της

Μην αφήσετε την οικονομία του Αφγανιστάν στην τύχη της

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα καταστροφή είναι δυνατόν να αποφευχθεί στο Αφγανιστάν, αλλά, για να γίνει αυτό, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σπεύσει. Η χαοτική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνοδεύεται και από την αιφνιδαστική αναστολή της οικονομικής βοήθειας, προετοιμάζοντας τη διάλυση μιας χώρας 38 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι Αφγανοί για να ζήσουν εξαρτώνται από μια δραματικά στρεβλωμένη οικονομία. Λίγες είναι σήμερα οι χώρες οι οποίες εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διεθνή χρηματοδότηση. Αρκεί να σκεφθούμε ότι σχεδόν το ήμισυ από τον προϋπολογισμό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021 αναμενόταν να καλυφθεί από δανεισμό και δωρεές υπό την αιγίδα ξένων οργανισμών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό τώρα σταμάτησε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά καταστήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους μη προσεγγίσιμα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, ύψους 10 δισ. δολαρίων, προξενώντας τεράστιους κραδασμούς.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι πιθανώς δεν συμπαθούν τους ριζοσπάστες Ισλαμιστές στους κόλπους των Ταλιμπάν, αλλά αυτήν τη στιγμή κάποιος πρέπει να διοικήσει τη χώρα. Οι οικονομικές αναταράξεις ίσως να αφήσουν το Αφγανιστάν σχεδόν ακυβέρνητο, γεννώντας μαζική ανεργία, υπερπληθωρισμό και ελλείψεις τροφίμων. Κι αυτό ως αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει ακραίες εκδηλώσεις και θα επιδεινώσει την προσφυγική κρίση. Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά για τις καταθέσεις. Πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σε δολάρια. Οπότε ο Χάτζι Μοχάμαντ Ιντρις, ο εκτελών χρέη διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να επιβάλει αυστηρά όρια στις αναλήψεις σε δολάρια, όταν οι τράπεζες ανοίξουν και πάλι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να πληρώνονται σε τοπικό νόμισμα, αλλά η καταβύθιση της αξίας του σημαίνει ότι η αγοραστική τους δύναμη δεν θα είναι μεγάλη. Το όλο χάος ουσιαστικά διακυβεύει την όποια ανάπτυξη επετεύχθη στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικοδόμησης των ΗΠΑ ύψους 145 δισ. δολαρίων, ενώ πιθανώς και να πυροδοτήσει περαιτέρω το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Οι διεθνείς οργανισμοί μπορεί να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν τις βασικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να φθάσουν τα κονδύλιά τους στους Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν διαθέτει συστήματα υγείας και εκπαίδευσης που λειτουργούν. Η παρακολούθηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε από 12% σε 55% από το 2001 έως το 2018, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ και η μητρική θνησιμότητα υποχώρησε. Οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στο ΔΝΤ και σε άλλους οργανισμούς προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Οι «επτά» θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο πίεσης τα χρήματα, αρχής γενομένης από την εκκένωση, αλλά το να εγκαταλείψουν στην τύχη της την αφγανική οικονομία απλώς θα εκτραχύνει τα προβλήματα, που εξαρχής οδήγησαν στον πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή