Τρίμηνη παράταση σε επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων μέσω του «Γέφυρα 1»

Τρίμηνη παράταση σε επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων μέσω του «Γέφυρα 1»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, εξετάζει η κυβέρνηση. Την ευχέρεια επέκτασης του μέτρου για άλλους τρεις μήνες επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών. 

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και εφόσον συμφωνηθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ δίνοντας περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά, ώστε να μεταβούν ομαλότερα στο καθεστώς της πλήρους δόσης από τις αρχές του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες με βάση ξεχωριστή κλίμακα ανάλογα με την κατάσταση του δανείου, δηλαδή εάν ήταν εξυπηρετούμενο ή δάνειο σε καθυστέρηση. Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν ανά τρίμηνο. 

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μειωμένα για όλες τις κατηγορίες δανείων. 

Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτες πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 44,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων. Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Με δεδομένο ότι το «Γέφυρα 2» ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο και η επιδότηση καλύπτει οκτώ μήνες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να λήγει από τον προσεχή Φεβρουάριο, παρέχοντας την ευχέρεια στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους τον προσεχή χειμώνα. 

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», η κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν –το ταχύτερο δυνατό– τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, επιβραβεύοντας παράλληλα –για πρώτη φορά– τη συνέπεια και ενισχύοντας την κουλτούρα πληρωμών.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή