Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής εύπορων Κινέζων από το Πεκίνο

Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής εύπορων Κινέζων από το Πεκίνο

Οι ποινές σε επιχειρήσεις ή άτομα θα δημοσιοποιούνται σε όλη τη χώρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές Αρχές έχουν αποδυθεί σε νέα εκστρατεία διερεύνησης των εισοδημάτων εύπορων Κινέζων που υποψιάζονται ότι απέκρυψαν εισοδήματά τους και απέφυγαν, έτσι, να καταβάλουν φόρους. Σε σχετική ανακοίνωσή της που ανήρτησε χθες στο WeChat, η φορολογική αρχή της Κίνας δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Πεκίνο τον Μάρτιο για το νέο φορολογικό καθεστώς που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ενισχυμένους ελέγχους στα υψηλά εισοδήματα και στον μεγάλο πλούτο. Τονίζει, επίσης, πως θα συνεχίσει την εκστρατεία πάταξης κάθε παράνομης πρακτικής φοροαποφυγής. Σε ό,τι αφορά, δε, τα σοβαρότερα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, δεσμεύεται πως θα δίνει στη δημοσιότητα τις ποινές που θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις ή άτομα και θα τις ενσωματώνει στο πιστοληπτικό προφίλ τους, το οποίο και θα γίνεται γνωστό σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ζητούμενο αυτής της τακτικής θα είναι να προωθήσει τη θεμιτή φορολογία και ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι ανακοινώσεις αυτές της φορολογικής αρχής έπονται των υποσχέσεων που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, για αναδιανομή του πλούτου με σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων και την «κοινή ευημερία», όταν στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων του ΚΚΚ τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας να αποκτήσουν ένα μεσαίο επίπεδο πλούτου.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC και τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας, ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε για «τη συνετή προσαρμογή των υπερβολικά υψηλών εισοδημάτων», με στόχο «να ενθαρρυνθούν τα στρώματα υψηλού εισοδήματος και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν περισσότερα από τα κέρδη τους στην κοινωνία». Τις εξαγγελίες του Σι Τζινπίνγκ ακολούθησαν, άλλωστε, υποσχέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πεκίνου για διεύρυνση των μεσαίων στρωμάτων, αύξηση των εσόδων των φτωχότερων στρωμάτων και πάταξη κάθε δραστηριότητας άντλησης παράνομου εισοδήματος, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Από το 2012, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο Κινέζος πρόεδρος, το ΚΚΚ έχει αναφέρει στις προτεραιότητές του την εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση των διευρυνόμενων ανισοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινωνία με σχετική ευημερία. Οι διαρκώς διευρυνόμενες ανισότητες και ο υπερβολικός πλουτισμός μιας ολιγαρχίας έχουν, άλλωστε, πάρει διαστάσεις μάστιγας στην Κίνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου Τομά Πικετί, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού της κέρδιζε το 41% του εθνικού εισοδήματος το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1978, όταν άνοιγε η κινεζική οικονομία στην ελεύθερη αγορά, δεν υπερέβαινε το 27%. Παράλληλα, το φτωχότερο 50% του πληθυσμού έχει υποχωρήσει περίπου στο 15% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το 1978 ανερχόταν περίπου στο 27%. Σήμερα το πλουσιότερο 20% έχει εισόδημα υπερ-δεκαπλάσιο του φτωχότερου 20%. Το Πεκίνο είχε προ πολλού υποσχεθεί, πάντως, να εξαλείψει την ακραία φτώχεια στη χώρα μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Οι νέες εξαγγελίες εμφανίζονται ως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων του ΚΚΚ, που τον περασμένο μήνα γιόρτασε τα 100 χρόνια ιστορίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή