Κορωνοϊός: Απόδειξη εμβολιασμού ζητούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Απόδειξη εμβολιασμού ζητούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Καταλυτική στην αλλαγή στάσης η άνευ όρων έγκριση του εμβολίου της Pfizer

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, καλώντας τους να παρουσιάζουν απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί. Ορισμένες προβάλλουν την ίδια απαίτηση και στους πελάτες τους. Καταλυτική στην αλλαγή στάσης στάθηκε η άνευ όρων έγκριση που πήρε το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη Δευτέρα, αλλά και η έκκληση του Αμερικανού προέδρου την ίδια ημέρα: ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τη δική του τακτική και να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, διαφορετικά «θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυστηρά υποχρεωτικά μέτρα».

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που από την αρχή της εβδομάδας αλλάζουν στάση και από τη σύσταση περνούν στην απαίτηση προς το προσωπικό τους είναι η Disney, ο επενδυτικός κολοσσός της Goldman Sachs, η πετρελαϊκή Chevron, αλλά και η αλυσίδα φαρμακείων CVS. Από τον Ιούνιο και μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley και της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock, πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν τολμήσει ήδη να αλλάξουν στάση, απαιτώντας τον εμβολιασμό του προσωπικού τους. Ακολούθησαν οι Google και Uber, που απαγόρευσαν επισήμως στους υπαλλήλους την προσέλευση στα γραφεία τους εφόσον δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τα χέρια, όμως, των αμερικανικών επιχειρήσεων λύθηκαν κατ’ ουσίαν με την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer. Και αυτό επειδή πολλοί εργαζόμενοι που ήταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν επικαλούνταν το γεγονός ότι τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson δεν είχαν λάβει από την αρμόδια αμερικανική αρχή, παρά μόνον την επείγουσα έγκριση χρήσης. Η τάση δεν έχει, πάντως, γενικευθεί προς το παρόν. Πολλοί από τους μεγαλύτερους εργοδότες των ΗΠΑ, οι Amazon, Home Depot, FedEx, UPS και Target δεν έχουν ακόμη αναφέρει τίποτε για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού τους. Ακόμη και η Walmart έχει περιορίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο σε όσους υπαλλήλους της εργάζονται στην έδρα της. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η American Airlines, παραμένουν στο στάδιο της «έντονης ενθάρρυνσης» των εργαζομένων, αλλά αποφεύγουν να τους υποχρεώσουν. Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία προσφέρει, πάντως, κίνητρα για εμβολιασμό στο προσωπικό της: μία πρόσθετη ημέρα άδειας και 50 δολάρια εν είδει μπόνους.

Παράλληλα, η Delta Air Lines ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι επιβάλλει πρόσθετο ασφάλιστρο υγείας ύψους 200 δολαρίων τον μήνα σε όσους υπαλλήλους της δεν εμβολιάζονται, επικαλούμενη την ανάγκη «να αντισταθμίσει τον οικονομικό κίνδυνο που εγκυμονεί για την επιχείρηση η απόφαση αυτών των υπαλλήλων». Οσον αφορά τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Τζο Μπάιντεν τους έχει θέσει από τα τέλη Ιουνίου ενώπιον της επιλογής είτε να εμβολιαστούν είτε να τηρούν ένα βαρύ υγειονομικό πρωτόκολλο, επαναλαμβάνοντας τακτικά τεστ. Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από κατηγορίες χρηστών εναντίον των επιχειρήσεων που τόλμησαν να επιβάλουν στο προσωπικό τους τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, τις κατηγορούν ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, ενώ ο Αντονι Σαμπατίνι, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Φλόριντα, κατέθεσε πρόταση νόμου που απαγορεύει την τακτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή