Τα μεγάλα deals επιστρέφουν στην Ελλάδα

Τα μεγάλα deals επιστρέφουν στην Ελλάδα

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια και πολυεθνικές τοποθετούν πολλά δισ. ευρώ σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μεγάλων deals, με ξένα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και επιχειρηματικούς ομίλους να καταβάλουν σημαντικότατα ποσά για την απόκτηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις, ο ελληνικός επιχειρηματικός χάρτης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής ενός αριθμού επενδυτών οι οποίοι εκτιμούν πως το προφίλ ρίσκου χώρας έχει μειωθεί δραστικά μετά το 2019, ενώ οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας υποστηριζόμενες και από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν φιλόδοξα business plans.

Σε αυτό το περιβάλλον και παρά την πανδημία έχουν πωληθεί όμιλοι, όπως η εταιρεία τροφίμων Vivartia, η Εθνική Ασφαλιστική, η τηλεπικοινωνιακή Wind Hellas, δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα αλλά και υποδομές. Διότι πέρα από τα αμιγώς επιχειρηματικά deals, και οι ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις έχουν περιέλθει εκ νέου στο προσκήνιο, όπως δείχνουν τα ρόστερ των επενδυτών για assets όπως ο ΔΕΔΔΗΕ (Adrian Infrastructure, BCI, BlackRock, CVC Capital Partners, F2i, First Sentier, Macquarie και Oak Hill).

Τα μεγάλα deals επιστρέφουν στην Ελλάδα-1
Φωτ. ΑΠΕ

 

Παράλληλα, οι μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και όλες οι συναφείς ασκήσεις διαχείρισης υποχρεώσεων και επισφαλειών του κλάδου έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που απαρτίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται επιθετικά στις σχετικές συναλλαγές, όπως τα Davidson Kempner, KKR, Third Point, doValue, Bain Capital, Fortress, Farallon και Intrum.

Οι δύο κορωνίδες, τουλάχιστον από πλευράς αξίας στο σκηνικό που διαμορφώνεται, είναι η εξαγορά της Vivartia από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 600 εκατ. καθώς και η εξαγορά της Wind Hellas από την BC Partners, σε μια συμφωνία που αποτιμήθηκε στα 970 εκατ. Το ίδιο fund είχε εξαγοράσει λίγο νωρίτερα και τη Forthnet/Nova, οικοδομώντας ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση στην εν λόγω αγορά. Στο μεσοδιάστημα η BC Partners υπέγραψε συμφωνία πώλησης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από την οποία πέτυχε σημαντικότατες υπεραξίες σε σχέση με το τίμημα εξαγοράς που κατέβαλε προ ετών.

Τα μεγάλα deals επιστρέφουν στην Ελλάδα-2
Φωτ. ΑΠΕ

 

Ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα η CVC Capital, που εκτός από τη Vivartia εξαγόρασε και την Εθνική Ασφαλιστική και προηγουμένως σειρά ελληνικών νοσοκομείων αλλά και συμμετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η CVC έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διαθέτοντας 6 νοσοκομεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας σε επιχειρήσεις (Y-Logimed, Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής Αλφα LAB και Business Care), μία καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης, την Digital Clinic, και τα προηγμένα διαγνωστικά κέντρα Health Spot. Εχει επίσης συμμετοχή στο Skroutz.gr, στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά) και πρόσφατα υπέγραψε με την ΕΤΑΔ 15ετή παράταση της εκμίσθωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σημαντική επένδυση αναβάθμισης στη μαρίνα Γουβιών. Σημαντικότατες επενδύσεις υλοποιεί και η Blackstone που, μετά την εξαγορά των πέντε ξενοδοχείων του ομίλου Louis Group τον Νοέμβριο του 2019, εξαγόρασε φέτος μία ακόμα μονάδα στην Κρήτη, το Elounda Blu. Περισσότερα ξενοδοχεία έχει εξαγοράσει ένα άλλο μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο, η Hines, η οποία διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στη φιλοξενία, ενώ παράλληλα έχει τοποθετηθεί και σε εμπορικά κέντρα. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί ο αμερικανικός όμιλος Hines, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τη Henderson Park. Η πιο πρόσφατη αφορά την εξαγορά του Capsis Elite Resort στην Κρήτη έναντι 125 εκατ. Η πρώτη κίνηση του εν λόγω σχήματος στην Ελλάδα αφορούσε την απόκτηση του πρώην Ledra Marriott αντί 48 εκατ., ενώ ακολούθως αγόρασε και το παρακείμενο ακίνητο. Η Hines σε συνεργασία με τη Henderson Park έχει αγοράσει έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ και άλλα πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη. Η Hines κατέχει και το ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος στο οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει εμπορικά καταστήματα.

Στην ίδια αγορά, αυτή των ακινήτων, ενεργοί είναι κι άλλοι ξένοι όμιλοι, όπως η σουηδική Sterner Stenhus μέσω της Premia Properties αλλά και η Varde Partners που έχει κοινοπραξία με τη Lamda στα εμπορικά κέντρα, και άλλοι, όπως η Brook Lane Capital. Κοντά στα 2 δισεκατομμύρια αποτιμήθηκε η αξία της συμφωνίας εξαγοράς της ελληνικής Chipita από την πολυεθνική Mondelez, ενώ σταχυολογώντας και από άλλους κλάδους δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την απόφαση της Microsoft να προχωρήσει στην ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα καθώς και την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty. H Microsoft θα κατασκευάσει τρία διαφορετικά data centers στην Αττική, με το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αυτής –πάνω από 300 εκατομμύρια– να αφορά αυτόν καθαυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να στηθεί όλο το σύστημα, συν τα ακίνητα που θα τον φιλοξενήσουν. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης, το συνολικό όφελος για τη χώρα δηλαδή, αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα μεγάλα deals επιστρέφουν στην Ελλάδα-3

Από τη σταχυολόγηση όλων των παραπάνω συμφωνιών προκύπτουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά: χρονικά πυκνώνουν από τα τέλη του 2019 και μετά, ενώ η αξία τους είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τον μέσο όρο των συμφωνιών της προηγούμενης δεκαετίας. Θα υπάρξουν κι άλλες μεγάλες συμφωνίες; Προφανώς. Ενδεικτικές είναι ίσως οι δηλώσεις του επικεφαλής της CVC Capital για την Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδη και του Νίκου Σταθόπουλου, επικεφαλής της BC, στην «Κ». 

«Για την BC Partners, η χώρα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό προορισμό για επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς δραστηριότητας», δήλωσε λίγες μέρες μετά την εξαγορά της Wind ο Ν. Σταθόπουλος, ενώ νωρίτερα το καλοκαίρι ο Αλ. Φωτακίδης τόνιζε πως «φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή