Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ολα δείχνουν ότι ο Euro Stoxx 600 θα κλείσει με κέρδη τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας επτά μήνες ανόδου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Λονδίνου να παραμένει κλειστή λόγω τραπεζικής αργίας. Οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες ενδείξεις για το πού θα κινηθεί η αμερικανική Federal Reserve και αν θα προχωρήσει τελικά σε σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων. Η αβεβαιότητα οφείλεται στη στάση που τήρησε ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ, όταν στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων εντός του έτους, αλλά παράλληλα τόνισε ότι «δεν βιάζεται» να το κάνει.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,07%. Οδεύει, ωστόσο, στο να κλείσει τον Αύγουστο με συνολικά κέρδη 2,4% και να καταγράψει, έτσι, τον έβδομο μήνα ανόδου που θα είναι η πλέον παρατεταμένη περίοδος συνεχούς ανόδου των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών. Με αμελητέες μεταβολές προς τα πάνω κινήθηκαν, πάντως, οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με μικρά κέρδη 0,22% και τον CAC 40 του Παρισιού σχεδόν αμετάβλητο με οριακή άνοδο 0,08%. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κρίστιαν Σέρμαν, οικονομολόγος του DWS Investment, τόνισε πως «η στενή παρακολούθηση και καταγραφή της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένει το κλειδί για να εκτιμήσει κανείς πώς θα κινηθεί στο μέλλον η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος τόνισε πως η αγορά περιμένει περαιτέρω ενημέρωση για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά εκτιμά πως «δεν θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων πριν από το τέλος του έτους το νωρίτερο». Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν, πάντως, οι μετοχές των χημικών βιομηχανιών που αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως και εκείνες των εταιρειών τεχνολογίας. Εχουν μεσολαβήσει αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου που σημείωσαν άνοδο όταν έγινε γνωστό ότι η επέλαση του τυφώνα «Αϊντα» υπαγόρευσε αναστολή στη λειτουργία των περισσότερων πετρελαϊκών εταιρειών στον Κόλπο του Μεξικού. Παρά την αποδυνάμωση του τυφώνα, το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν το βράδυ στα 69 δολάρια το βαρέλι και του Brent στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή