Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και επιβράδυνση στην Κίνα επηρέασαν το κλίμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν χθες με καθυστέρηση στη δυσοίωνη είδηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε στο 3% τον Αύγουστο, αλλά και στον συνδυασμό ειδήσεων που κατατείνουν σε επιβράδυνση της Κίνας. Οι επενδυτές εξακολούθησαν να ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στη συνεχιζόμενη στήριξη και την άφθονη ρευστότητα, αλλά το κλίμα αντιστράφηκε στα μέσα της συνεδρίασης.

Αρχικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά, οδεύοντας προς νέο ρεκόρ, καταγράφοντας τον έβδομο συναπτό μήνα συνεχούς ανόδου. Μεσολάβησαν, όμως, οι δηλώσεις δύο στελεχών της ΕΚΤ, των Κλάας Κνοτ και Ρόμπερτ Χόλτζμαν, που υποστήριξαν πως η τράπεζα πρέπει πλέον να εξετάσει μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και οι δείκτες τιμών των μετοχών αντέστρεψαν την πορεία τους. Ο πανευρωπαϊκός  δείκτης Euro Stoxx 600 αρχικά σημείωνε κέρδη 0,2%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3%. Ανάλογη πορεία είχαν και οι δείκτες FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με υποχώρηση  0,38%, αλλά και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,33%, ενώ οριακά στο κόκκινο έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού με μικρές απώλειες 0,11%. Αμεση ήταν, άλλωστε, και η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις να παίρνουν την ανιούσα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας σημείωσε άνοδο άνω του -0,4% για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα.

Εν ολίγοις, οι δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ επηρέασαν την αγορά όπως δεν την είχε επηρεάσει προ ημερών η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ περί ενδεχόμενης μείωσης του αμερικανικού προγράμματος αγορών ομολόγων, καθώς δεν ήταν κατηγορηματική. Από τους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, που υποχώρησαν όταν έγινε γνωστή η είδηση πως το Πεκίνο επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των online παιχνιδιών για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σημειωτέον ότι χθες υποχωρούσαν επίσης και οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Κίνας, εν μέσω συνδυασμού ειδήσεων που κατατείνουν σε επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά και φημολογίας περί νέων αυστηρών ρυθμίσεων που θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή