Ελληνικά ομόλογα: Διπλή έξοδος στις αγορές

Ελληνικά ομόλογα: Διπλή έξοδος στις αγορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική επιδίωξη να βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς, όπου παρατηρείται έλλειψη ελληνικών τίτλων, αποφάσισε χθες το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, δίνοντας σχετική εντολή στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ήταν χθες στα 35 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 37 δισ. ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες, ένα επίπεδο που είναι σταθερά υψηλό και δεν εμπνέει ανησυχία. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει τον στόχο του δανειακού του προγράμματος για φέτος, που ήταν 12 δισ. ευρώ, έχοντας αντλήσει 11,5 δισ. από τις αγορές και 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις των τραπεζών. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν στον ΟΔΔΗΧ, ότι δεν ήταν αυτές οι βασικές ανάγκες που υπαγόρευσαν την απόφαση για τις δύο επανεκδόσεις, χωρίς να υποτιμάται η αξία της πρόσθετης ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου.

Η έλλειψη τίτλων στη δευτερογενή αγορά κρίθηκε ότι έπρεπε να αντιμετωπισθεί, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, σημειώνεται. Μεταξύ άλλων, ενισχύεται η ρευστότητα σε δύο ακόμη σημεία της καμπύλης, συμβάλλοντας στον στόχο της δημιουργίας, σταδιακά, των λεγομένων benchmark bond issuances, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Αυτό φυσικά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος.

Οσον αφορά την επιλογή του χρόνου, πριν καλά καλά μπει ο Σεπτέμβριος το ελληνικό Δημόσιο θέλησε να προλάβει τις «μεγάλες δυνάμεις» που αναμένεται να βγουν στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει 50-60 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου (πρακτικά έως τα μέσα Νοεμβρίου), με την πρώτη έκδοση, της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, να αναμένεται την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα. Αναμένεται να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Επίσης, η αγορά θεωρεί ότι το ελληνικό Δημόσιο συνεκτίμησε στην απόφασή του το ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στις αγορές.

Είναι η πρώτη φορά που επανεκδίδονται ταυτόχρονα δύο τίτλοι και δεν είναι τυχαία η επιλογή ενός μακρινού κι ενός κοντινού, έτσι ώστε να μην αλλάξει το σχήμα της καμπύλης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Εξάλλου, άλλοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για τους κοντινούς τίτλους και άλλοι για τους πιο μακρινούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η επανέκδοση αφορά αφενός το ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου το ομόλογο λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου το ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,172%, ενώ από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%.

Ο ΟΔΔΗΧ κρατάει φυσικά τα χαρτιά του κλειστά για τα ποσά που θέλει να αντλήσει τώρα. Πηγές της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν ότι θα είναι ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από το 30ετές και 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ήταν χθες 1,5% και του 5ετούς 0% (ενώ μέχρι πριν από την ανακοίνωση της έκδοσης ήταν -0,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή