ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώνονται οι μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ

Μειώνονται οι μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ εξαιτίας των διαδικαστικών και περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως, ως αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων, οι έξι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν ήδη γίνει τρεις, καθώς οι άλλοι τρεις αποχώρησαν από την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία. Φέρονται δηλαδή να παραμένουν προσώρας ενεργοί μόνον ο όμιλος Μυτιληναίου, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντιθέτως ως de facto αποχωρήσαντες αναφέρονται η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa.

Ως βασικό πρόβλημα αναφέρεται κατ’ αρχάς ο άθλος της περιβαλλοντικής τακτοποίησης του περιουσιακού στοιχείου και ειδικά του εργοστασίου, αλλά και οι ανανεώσεις των περιβαλλοντικών αδειών του με τέτοιο τρόπο ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μην επωμιστεί «αμαρτίες» του παρελθόντος και να είναι σύννομη η λειτουργία του στο μέλλον. Το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που έχει διατηρήσει υπό την εποπτεία του την υπόθεση. Καταβάλλεται έτσι στο υπουργείο μεγάλη προσπάθεια ώστε όλες οι εκκρεμότητες να αρθούν. Ωστόσο, αυτό φαντάζει πρακτικά αδύνατο να γίνει έως τις 25 Οκτωβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί η προθεσμία για τον έναν από τους δύο βασικούς διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ, αυτόν που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο και κάποια άλλα κινητά και μικρότερα μεταλλεία. Ετσι, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως θα δοθεί παράταση, η οποία θα συμπαρασύρει σε παράταση και τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, εκείνη στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας μαζί με τον εξοπλισμό τους.

Ενα δεύτερο, μετά τα περιβαλλοντικά, θέμα που απασχολεί τους υποψηφίους είναι πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του έτερου περιουσιακού στοιχείου. Καθώς η διαδικασία, του shoot-out όπως λέγεται, είναι περίπλοκη, η ορατότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Το σχετικό κείμενο αναμένεται πάντως να γνωστοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πληροφορείται η «Κ». Ωστόσο, περαιτέρω προβληματισμός εκφράζεται και για το γεγονός ότι, εκτός από τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, υπάρχουν και άλλοι τρεις που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής και οι οποίοι αφορούν ο πρώτος τα μεταλλεία Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ο δεύτερος το λιγνιτωρυχείο Σερβίων και ο τρίτος… 4 εκατομμύρια τόνους σκόνης. Σκόνης που αποτελεί κατάλοιπο της πρωτογενούς επεξεργασίας αλλά εκτιμάται πως ενδέχεται να περιέχει έως και 35.000 τόνους νικέλιο, εφόσον υποστεί δευτερογενή επεξεργασία. Ούτε τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία, όμως, διασφαλίζεται πως μπορεί να τα αποκτήσει ο πλειοδότης των δύο βασικών διαγωνισμών.

Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πάντοτε υπό τη βαριά σκιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι μεγάλη. Και το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας χρηματοδοτήσει την εταιρεία ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με 52 εκατομμύρια και δεσμευτεί πως θα καλύψει και τις αποζημιώσεις των περίπου 1.080 εργαζομένων, δεν μπορεί να αιμοδοτήσει περαιτέρω τον όμιλο χωρίς να βρεθεί υπόλογο για νέες κρατικές ενισχύσεις. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, πάντως, λεφτά για μισθοδοσίες και άλλα λειτουργικά έξοδα επαρκούν μόνον έως και τον Οκτώβριο, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.