Την Πέμπτη ανοίγουν οι προσφορές για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών

Την Πέμπτη ανοίγουν οι προσφορές για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει την Παρασκευή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των δικτύων φυσικού αερίου και μέσης και χαμηλής τάσης ηλεκτρισμού. Αύριο, εκτός απροόπτου, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν στις 15 Ιουλίου η Italgas και η EP Investment Advisors για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ την Παρασκευή η ΔΕΗ αναμένει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η μάχη μεταξύ των δύο ισχυρών Ευρωπαίων διαχειριστών θα κριθεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στην… παράταση, καθώς στην περίπτωση που η διαφορά στο προσφερόμενο τίμημα είναι μικρότερη από το 15%, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές.

Στην περίπτωση που η απόκλιση είναι μεγαλύτερη, τότε θα ζητήσει βελτίωση προσφοράς από την εταιρεία που υπέβαλε το υψηλότερο τίμημα. Στα αρμόδια επιτελεία πάντως που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση επικρατεί αισιοδοξία ως προς το ύψος του τιμήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ,  Ανδρέας Σιάμισιης, είχε υποστηρίξει προσφάτως ότι η λογιστική αξία του ποσοστού που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ (35%) κυμαίνεται μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής που θα προκριθεί από τον διαγωνισμό θα δεσμευθεί και για την υλοποίηση του εγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ύψους 560 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, για την ανάπτυξη 2.724 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου και τη διασύνδεση 254.791 νέων καταναλωτών. Ο πλειοδότης θα κληθεί να υποβάλει και επιπλέον προσφορά για την εξαγορά του 49% της ΕΝΙ Gas e Luce, μετόχου σήμερα στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, που θα περιέλθει στον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν αναμένεται πάντως πριν από το τέλος του έτους, αφού πρέπει να προηγηθεί η έγκρισή της από τις ευρωπαϊκές διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας, που προϋποθέτει εξονυχιστικό έλεγχο.

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα και για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Την Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους 9 συνολικά υποψηφίους που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Η ΔΕΗ φέρεται να αναμένει τουλάχιστον τέσσερις προσφορές από ισχυρά funds που επενδύουν σε υποδομές, άλλες πληροφορίες ωστόσο θέλουν το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε τρεις επενδυτές και συγκεκριμένα στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, στο αυστραλιανό fund Macquarie και το  First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund ΚΚR, αν και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ισχυρό, φαίνεται να έχει ατονίσει.  

Κύκλοι που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση θεωρούν πολύ πιθανές τις συμπράξεις μεταξύ των τριών ισχυρών διεκδικητών με κάποιους εκ των υπολοίπων που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ενώ δεν αποκλείεται και μια συμμαχία μεταξύ των τριών, εξέλιξη που δεν ευνοεί τη ΔΕΗ, αφού θα περιόριζε σημαντικά τον ανταγωνισμό και άρα τις προσδοκίες για υψηλό τίμημα. Η ΔΕΗ φέρεται να έχει θέσει κατώφλι το 1,5 δισ. ευρώ ως αποδεκτό τίμημα, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης είχε δηλώσει στην «Κ» ότι εάν το τίμημα διαμορφωθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, ο ίδιος θα εισηγηθεί τη μη πώληση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, με αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ, αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι προσφορές πάντως δεν πρόκειται να αποσφραγιστούν την Παρασκευή. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή