Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «e-Astypalea»

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «e-Astypalea»

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου το πρόγραμμα «e-Astypalea» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καταστήσει την Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο και λειτουργικά έξυπνο νησί της Μεσογείου. Η προκήρυξη της δράσης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκδόθηκε τη Δευτέρα (ΦΕΚ Β 3961/30.08.2021), σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση του προγράμματος «e-Astypalea». Μέσω της χορήγησης «οικολογικού bonus», η δράση στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών οχημάτων που κυκλοφορούν στο νησί με ηλεκτρικά.  

Το πρόγραμμα «e-Astypalea», που σχεδιάστηκε από τη γενική γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ή της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιών οχημάτων. Η απόσυρση είναι προαιρετική, με εξαίρεση τα ταξί, για τα οποία είναι υποχρεωτική. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-astypalea.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του προγράμματος άνοιξε από χθες, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, ενώ ήδη λειτουργεί σχετικό help desk για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, για φυσικά πρόσωπα και για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος λιανικής τιμής προ φόρων έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 12.000 ευρώ. Για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ και για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ. 

Οι ιδιοκτήτες επιβατικών οχημάτων δημόσιας χρήσης – ταξί, μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας έχουν τη δυνατότητα αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης, λιανικής τιμής προ φόρων έως 50.000 ευρώ, με την επιδότηση να αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και έως το ποσό των 18.000 ευρώ. 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες, με την υποβολή έως τριών αιτήσεων για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση έως 30 συνολικά αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους ή και ηλεκτρικών δικύκλων ή τρικύκλων ή ποδηλάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή