ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Επιδιώκει διανομή μερίσματος το 2022

Τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές

eurobank-epidiokei-dianomi-merismatos-to-2022-561481837

Η ισχυρή κερδοφορία και η κεφαλαιακή βάση, σε συνδυασμό με την εξυγίανση του ισολογισμού της, επιτρέπουν στη Eurobank να ανοίξει τη συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος από το 2022. 

Αυτό προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου που ήταν κερδοφόρα κατά 190 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, «κατάλληλος χρόνος για την έναρξη αυτής της συζήτησης θα είναι η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021 στις αρχές του επόμενου χρόνου», κεφαλαιοποιώντας τη θετική πορεία της τράπεζας, που όπως υπογράμμισε πέτυχε όλους τους στόχους της. 

«Η κερδοφορία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, ο δείκτης NPEs πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό –κοντά στο 8%– μέχρι το τέλος του έτους και η κεφαλαιακή μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, κάνοντας ειδική αναφορά στο δίκτυο του εξωτερικού και τις δύο συμφωνίες – για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Σερβία με τη συγχώνευση της θυγατρικής με την Direktna Bank και στην Κύπρο με την απόκτηση του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο του εξωτερικού συνεισέφερε στα αποτελέσματα του εξαμήνου 73 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Eurobank, «θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση, οργανική και μη, των δραστηριοτήτων μας στις βασικές μας αγορές».

eurobank-epidiokei-dianomi-merismatos-to-20220«Οι προοπτικές προδιαγράφονται καλύτερες από τις αναμενόμενες», προέβλεψε η διοίκηση της Eurobank, συνεκτιμώντας την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης –οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο–, τη θετική πορεία της αγοράς ακινήτων, αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού που οδηγεί σε βελτιωμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τα δάνεια του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, από τα 4,9 δισ. ευρώ των δανείων που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ, σε αθέτηση έχει βρεθεί μόλις το 5%, ενώ το 85% έχει επανέλθει σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής. Ο κλάδος του τουρισμού συγκεντρώνει το υπόλοιπο 10% των δανείων που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή, ποσοστό που, όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, δεν δημιουργεί ανησυχία με δεδομένη την ανάκτηση σημαντικού μέρους από το χαμένο έδαφος στα έσοδα του κλάδου το 2021.  

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας, που οδηγεί τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο 14% ή στο 7,3% pro-forma για την τιτλοποίηση «Mexico» στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2021. Tα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 110 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2021 έναντι του α΄ τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 5,7 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτική προσφορά για την τιτλοποίηση «Mexico» από την DoValue, δύο προσφορές –από Nexi και Wordline–  για το merchant aquaring, καθώς και προσφορά για μια συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων, δρομολογώντας την ολοκλήρωση των συναλλαγών έως τα τέλη του χρόνου. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,2% και 15,6% στο τέλος Ιουνίου 2021, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) 6,2% και 11% αντιστοίχως. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2021 σε 12,1%.

Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 41,1 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους 3,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις ανήλθαν σε 49,7 δισ. ευρώ.