Προτείνουν να αναλάβει το τιμόνι της Fed το 2022 ο Τζο Μπάιντεν

Προτείνουν να αναλάβει το τιμόνι της Fed το 2022 ο Τζο Μπάιντεν

Πέντε Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν να επικεντρωθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην εξάλειψη του κλιματικού κινδύνου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα εκ των προοδευτικών Δημοκρατικών στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, ζήτησαν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ όταν λήξει η θητεία του, τον Φεβρουάριο 2022.

Σε κοινή δήλωση που ανέφερε για πρώτη φορά το Politico, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προέτρεψαν τον κ. Μπάιντεν «να φανταστεί μια νέα Ομοσπονδιακή Τράπεζα, που θα επικεντρώνεται στην εξάλειψη του κλιματικού κινδύνου και στην προώθηση της φυλετικής και οικονομικής δικαιοσύνης».

Τα μέλη της Βουλής Ρασίντα Τλάιμπ, Αγιάνα Πρέσλεϊ, Μοντέαρ Τζόουνς, Τσούι Γκαρσία και Χεσούς Γκαρσία συνασπίστηκαν με την κ. Κορτέζ ζητώντας αλλαγή. Και οι πέντε βουλευτές υπηρετούν στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος. Παρόλο που αναγνωρίζουν τις «θετικές αλλαγές» υπό τον Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τις προσπάθειες για πλήρη απασχόληση, δήλωσαν: «Για να προχωρήσουμε με μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης που εξαλείφει τον κλιματικό κίνδυνο, ενώ καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ασφαλέστερο, χρειαζόμαστε έναν επικεφαλής που έχει δεσμευτεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Προτρέπουμε τη διοίκηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να διορίσει μια νέα προεδρία της Federal Reserve».

Υπό την ηγεσία του, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει λάβει πολύ λίγα μέτρα για να μετριάσει τον κίνδυνο που ενέχει η κλιματική αλλαγή για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», σχολιάζουν αναφερόμενοι στον Πάουελ. «Σε μια εποχή που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιεί για την πιθανή καταστροφική και μη αναστρέψιμη ζημιά που προκαλείται από το μεταβαλλόμενο κλίμα, χρειαζόμαστε έναν ηγέτη στο τιμόνι που θα αναλάβει τολμηρές και αποφασιστικές ενέργειες για την εξάλειψη του κλιματικού κινδύνου».

Οι Δημοκρατικοί επίσης καταδίκασαν τις κινήσεις της Fed, υπό τον Πάουελ, για τη μείωση των τραπεζικών κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση. «Οι αποδυναμωμένοι δημοσιονομικοί κανονισμοί που δημιουργήθηκαν ειδικά για να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας καταστροφής θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των Αμερικανών σε όλη τη χώρα», ανέφεραν. Εκτιμάται, πάντως, πως ο Τζερόμ Πάουελ χαίρει της στήριξης του Λευκού Οίκου και αναμένεται να προταθεί για άλλη μια θητεία. Αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός πιο φιλελεύθερων Δημοκρατών, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν, επέκριναν δημοσίως τον κ. Πάουελ πρόσφατα.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να πάρει απόφαση για το μέλλον του Πάουελ αυτό το φθινόπωρο. Ο κορυφαίος υποψήφιος για την αντικατάστασή του, αν πρόκειται για αυτό, φαίνεται να είναι ο κυβερνήτης της Fed Λίελ Μπρέιναρντ, ανέφερε η Wall Street Journal νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή