Σε κλάδους της τεχνολογίας επενδύει ο «προφήτης της Ομάχα»

Σε κλάδους της τεχνολογίας επενδύει ο «προφήτης της Ομάχα»

Στα 91 του ο Γουόρεν Μπάφετ έχει πλήρως προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού κλείσει τα 91 του χρόνια τη Δευτέρα, ο Γουόρεν Μπάφετ είχε ήδη λάβει τα μέτρα του ώστε να διασφαλίσει ότι ο όμιλός του, η Berkshire Hathaway, και ο διάδοχός του θα έχουν προσαρμοστεί δεόντως στα νέα δεδομένα ώστε να επωφεληθούν από την οικονομία της τεχνολογίας. Ο όμιλός του είναι ένα μωσαϊκό από ετερόκλητες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της παραδοσιακής οικονομίας, από τους αυτοκινητοδρόμους μέχρι τις μπαταρίες, τις ασφαλιστικές, τις επιπλώσεις κατοικιών και το λιανικό εμπόριο. Αυτός ο προσανατολισμός του ομίλου είχε έως τώρα ως αποτέλεσμα να χάσει το τρένο της εκρηκτικής ανάπτυξης που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια οι κάθε λογής Amazon ανά τον κόσμο. Οπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, τώρα ο «προφήτης της Ομάχα», όπως τον αποκαλούν παράγοντες της αγοράς, είναι πλέον ανοικτός σε επενδύσεις που αποκλίνουν από την παραδοσιακή οικονομία και προσαρμόζονται στον νέο κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της InsiderScore.com, η έκθεση του ομίλου Berkshire στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας έχει αυξηθεί και αντιπροσωπεύει πλέον το 45% του χαρτοφυλακίου του μετά τις μαζικές αγορές μετοχών της Apple. Οι επενδύσεις του αυτές στον κολοσσό των υπολογιστών άρχισαν το 2016 και έκτοτε έχουν εκτοξευθεί στα 120 δισ. δολ., με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών του. 

Πριν από 10 χρόνια οι θέσεις του σε εταιρείες τεχνολογίας περιορίζονταν σε μετοχές της ΙΒΜ. Προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ο όμιλος στράφηκε και σε αρχικές δημόσιες εγγραφές αλλά και σε επενδύσεις προ εγγραφής στα χρηματιστήρια, κάτι που στο παρελθόν χλεύαζε ο θρυλικός επενδυτής. Το 2018 ο όμιλος του Μπάφετ επένδυσε στη βραζιλιάνικη εταιρεία τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών StoneCo λίγες ημέρες μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της. Εκτοτε το μερίδιό του στην εταιρεία έχει αυξηθεί και υπολογίζεται ότι έχει διπλασιαστεί, στα 700 εκατ. δολάρια. Την ίδια χρονιά ο όμιλος Berkshire εξαγόρασε μερίδιο στη μεγαλύτερη νεοφυή της Ινδίας, την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Paytm, που υπέβαλε αίτηση εισαγωγής στο χρηματιστήριο. 

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, άλλωστε, αγόρασε μετοχές της Snoflake αξίας 250 εκατ. δολ. με την τιμή της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο και φέτος τον Ιούνιο επένδυσε 500 εκατ. δολ. στη μητρική της, Nubank, μια ψηφιακή τράπεζα της Βραζιλίας. Και όμως ο Μπάφετ είχε επανειλημμένως εκφράσει την απέχθειά του για την τακτική της αγοράς μεριδίων σε εταιρείες που μόλις κάνουν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο. Είχε μάλιστα ισχυριστεί ότι είναι μια κίνηση αντίστοιχη της προσπάθειας να κερδίσει κανείς σε μια λοταρία και δεν αποτελεί συνετή βάση για επένδυση. Οι επιλογές του ήταν σύμφωνες με αυτή την άποψη, καθώς πριν από το πρόσφατο άνοιγμά του στη νέα οικονομία η τελευταία φορά που είχε τοποθετηθεί σε εταιρεία κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ήταν το 1956, όταν αγόρασε μετοχές της Ford.

Στην αγορά φημολογείται, πάντως, ότι οι ιθύνοντες που ενορχήστρωσαν αυτές τις επενδύσεις ήταν οι «υπασπιστές» του Μπάφετ, οι Τοντ Κομπς και Τεντ Γουέσλερ. Μιλώντας στο CNBC η Κάθι Σίμπερτ, αναλύτρια της CFRA Research, επισήμανε ότι «σήμερα, με τον Τοντ στο τιμόνι του ομίλου, το χαρτοφυλάκιο της Berkshire είναι πιο δυναμικό σε σύγκριση με πριν από 10 ή 15 χρόνια». Ενώ διεύρυνε την έκθεσή του στις εταιρείες τεχνολογίες, ο όμιλος του Μπάφετ εγκατέλειψε προσφάτως ορισμένα από τα στοιχήματά του στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως οι θέσεις του στις JPMorgan Chase, Wells Fargo και PNC Financial. Διατηρεί, ωστόσο, ακόμη σημαντικά μερίδια στις American Express και Bank of America τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σημειωτέον ότι στα τέλη Ιουνίου ο όμιλός του διέθετε ρευστότητα ύψους 114 δισ. δολ., που αποτελεί ρεκόρ δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξαγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή