Αύξηση του τζίρου ξενοδοχείων, εστίασης τον Ιούνιο στη Γερμανία

Αύξηση του τζίρου ξενοδοχείων, εστίασης τον Ιούνιο στη Γερμανία

Οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά περισσότερο από ένα τρίτο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά είναι τα νέα από τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης στη Γερμανία, καθώς τυπικά η θερινή περίοδος τελειώνει. Με το που χαλάρωσαν τα ανασχετικά της καραντίνας μέτρα τον Μάιο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την κίνηση του Ιουνίου, τα καφέ, τα εστιατόρια καθώς και τα ξενοδοχεία αύξησαν κατά 61,7% τα έσοδά τους σε σχέση με τον Μάιο. Οι επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο τζίρος ήταν κατά 40,7% χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, τον μήνα πριν από την έξαρση της πανδημίας στη Γερμανία, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Οι συνέπειες της πανδημίας

«Οι αριθμοί απεικονίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού», ανέφερε ο Γκίντι Τσέλιγκ, πρόεδρος της Ενωσης Dehoga, που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή απαγόρευση της λειτουργίας τους μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, για περίπου εννέα μήνες δηλαδή. «Οι πολιτικοί καλούνται τώρα να εξασφαλίσουν το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Γκίντι Τσέλιγκ. «Δεν πρέπει να υπάρξει νέο πλαίσιο εγκλεισμού», προσέθεσε. 

Ωστόσο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε μια δυσμενής εξέλιξη. Οι εισπράξεις ήταν μειωμένες περισσότερο από ένα τρίτο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Πάντως, εκείνοι οι οποίοι ευεργετήθηκαν ιδιαίτερα από τη χαλάρωση των μέτρων ήταν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τον τζίρο τους από τον Μάιο έως τον Ιούνιο: ούτε λίγο ούτε πολύ τον υπερδιπλασίασαν, καταγράφοντας 114,0% αύξηση. Και οι εστιάτορες όμως είδαν περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 44,7%.

Τα δύσκολα δεν τελείωσαν

Πρέπει να επισημανθεί ότι μολονότι το καλοκαίρι θεωρείται ιδανική περίοδος κερδοφορίας για την εστίαση και τον τουρισμό, τα προβλήματά τους δεν έχουν λυθεί ακόμα. Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, όπως σχετικώς αναφέρει η Deutsche Welle. 

Τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση 11% στον τζίρο τους σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, την περίοδο δηλαδή πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της Ενωσης Dehoga και σε αυτήν συμμετείχαν 5.500 επιχειρήσεις. Συν τοις άλλοις, μία στις τρεις επιχειρήσεις εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το εάν θα κατορθώσει να επιβιώσει. Παρ’ όλα αυτά, η Ενωση αναμένει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καλύτερα νούμερα. «Επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητική ζήτηση, ενώ η εμπιστοσύνη τους για τις προοπτικές της οικονομίας φαίνεται να ενισχύεται», δήλωσε ο Γκίντι Τσέλιγκ.

Η κατάσταση, τέλος, παραμένει δύσκολη όσον αφορά τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων στα κλαμπ και στις ντισκοτέκ, καθώς και στο πλαίσιο του συνεδριακού τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή