Στα προ πανδημίας επίπεδα οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων

Στα προ πανδημίας επίπεδα οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων

Πάνω από 40% μειώθηκαν τα «λουκέτα» στο 8μηνο λόγω των μέτρων στήριξης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα διαμορφώνονται οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι οι διαγραφές επιχειρήσεων. Η διατήρηση θετικού ισοζυγίου εγγραφών – διαγραφών, αν και διανύουμε τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, δείχνει αφενός ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές αλλά και ευκαιρίες στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή και αφετέρου ότι τουλάχιστον έως τώρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού λειτούργησαν ως ένα πολύ αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας.

Το κρίσιμο ερώτημα βεβαίως είναι εάν θα συνεχισθεί η ανοδική τάση στις εγγραφές και, αντιστρόφως, η περαιτέρω μείωση των «λουκέτων» και το επόμενο διάστημα, καθώς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σταδιακά θα περιοριστούν κι άλλο –θα γίνει, δηλαδή, η περίφημη «αποσωλήνωση»–, καθώς και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, ακόμη και όταν δεν θα πρόκειται για ένα γενικευμένο lockdown ή για μια πολύωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, από τις 13 Σεπτεμβρίου στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εμβολιασμένων πελατών ή όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες, κάτι που σημαίνει αυτομάτως μείωση των δυνητικών πελατών.

Στα προ πανδημίας επίπεδα οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων-1

Διευκρινίζεται εδώ ότι αν και η τάση που αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΕΜΗ είναι ίδια με αυτή που αποτυπώθηκε πρόσφατα σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των στοιχείων των δύο φορέων. Τούτο σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το γεγονός ότι το ΓΕΜΗ καταγράφει τη σύσταση επιχείρησης (από όταν, δηλαδή, εγγραφεί μια επιχείρηση σε αυτό) και όχι κατ’ ανάγκην την έναρξη λειτουργίας της, η οποία μπορεί να έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αδειοδότηση, ενώ η επιχείρηση μπορεί να έχει συσταθεί αρκετά χρόνια πριν. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόνο τις επιχειρήσεις που πτώχευσαν και όχι και όλες τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως οι προαναφερθείσες.

Από τις 25.311 νέες συστάσεις επιχειρήσεων οι 830 αφορούν ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), 8.356 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), 6.203 είναι ατομικές εταιρείες, 185 είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), 3.202 είναι ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι διαφόρων νομικών μορφών.

Από τις 5.385 διαγραφές επιχειρήσεων κατά το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 – 31 Αυγούστου 2021, 2.048 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, 772 είναι ΙΚΕ, 281 ανώνυμες εταιρείες, 346 ΕΠΕ, 1.242 ομόρρυθμες εταιρείες, ενώ όλες οι υπόλοιπες που διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ στο εξεταζόμενο διάστημα έχουν διάφορες άλλες νομικές μορφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή