Μείωση επιτοκίων εξετάζει η Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 19%

Μείωση επιτοκίων εξετάζει η Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 19%

Αναλυτές εκτιμούν πως η μείωση θα ανακοινωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, μολονότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αγγίζει και πάλι το 19%. Πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Τουρκίας αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη που έγινε λίγες ώρες μετά αφότου ανακοινώθηκε η θεαματική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 21,7%, ο κ. Καβτσίογλου απέφυγε να επαναλάβει την υπόσχεσή του πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 19%, στα οποία τα είχε φέρει ο προκάτοχός του Νατσί Αγκμπάλ, και γενικώς πως θα μεριμνήσει ώστε να μη βρίσκεται το κόστος δανεισμού σε επίπεδο κάτω του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές και παράγοντες της τουρκικής αγοράς τόνισαν πως η στάση του κ. Καβτσίογλου φαίνεται να αλλάζει και να προλειαίνει το έδαφος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, οπότε ανέλαβε καθήκοντα. Εκτιμούν μάλιστα πως η μείωση των επιτοκίων θα ανακοινωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο κ. Καβτσίογλου θεωρείται οπαδός των ανορθόδοξων θεωριών του Ταγίπ Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Εχει μάλιστα υποστηρίξει τέτοιου είδους απόψεις σε άρθρα του που δημοσιεύθηκαν παλαιότερα σε φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση τουρκικές εφημερίδες. Εκτιμάται, άλλωστε, πως αντικατέστησε τον Αγκμπάλ, που έχαιρε της εμπιστοσύνης της αγοράς, επειδή ο Τούρκος πρόεδρος πίστευε ότι θα είναι πολύ πιο πειθήνιος από τον προκάτοχό του. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις ενός εκ των επενδυτών που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ σε καθεστώς ανωνυμίας, η Τράπεζα της Τουρκίας ενδεχομένως θα τολμήσει μια μείωση των επιτοκίων επειδή προεξοφλεί υποχώρηση του πληθωρισμού. Εκτιμάται ότι ο δείκτης αποκλιμακώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στο 18,75% από το 18,95% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούλιο. Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα, βέβαια, με οικονομικούς αναλυτές, στην πραγματικότητα η Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Περισσότερα δείγματα των προθέσεών της αναμένεται να δώσει στην επόμενη συνεδρίασή της, που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή