Κέρδη για το ευρώ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα

Κέρδη για το ευρώ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole την προηγούμενη Παρασκευή. Ο Powell επανέλαβε το βασικό μήνυμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της Fed του Ιουλίου, ότι αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες, η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της σταδιακής απόσυρσης του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού είναι μέσα στο 2021.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε σε χαμηλό μίας εβδομάδας 1,27% την Τρίτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στην περιοχή του 1,30% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δέχτηκαν πιέσεις μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να δικαιολογείται μια περικοπή των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού της Ευρωζώνης που έδειξαν άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι ανέμενε η πλειοψηφία των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε από 2,2% ετησίως τον Ιούλιο σε 3,0% ετησίως τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά τον ίδιο μήνα σε υψηλό 9 ετών 1,6% από 0,7% τον Ιούλιο. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε σε υψηλό 11/2 μήνα στο -0,35% την Τετάρτη πριν υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο -0,39% το μεσημέρι της Παρασκευής. Στις αγορές συναλλάγματος, το θετικό κλίμα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια συνέχιζε να επηρεάζει αρνητικά το δολάριο HΠΑ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με τον δείκτη DXY να διαπραγματεύεται σε χαμηλό ενός μήνα 92,155 αργά την Παρασκευή. Τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης και ο επιθετικός τόνος των δηλώσεων των αξιωματούχων της ΕΚΤ έδωσαν ώθηση στο ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να φτάνει στο υψηλό μήνα 1,1884 το μεσημέρι της Παρασκευής, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξεως του 1,6% κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν αναμονή των σημαντικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Η μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου σε νέο ιστορικό μετά πανδημίας χαμηλό των 340.000 αποτέλεσε άλλη μία ένδειξη για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, αν και η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την έρευνα ADP, ανήλθε στις 374.000 τον Αύγουστο έναντι εκτίμησης για αύξηση άνω των 600.000.
    
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή