Ευκαιρία για την οικονομία η κρίση της πανδημίας

Ευκαιρία για την οικονομία η κρίση της πανδημίας

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ τάσσεται υπέρ της αύξησης της φορολογίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη». Με την αμφίσημη αυτή δήλωση ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, υπογραμμίζει την ανάγκη να ανασυνταχθεί η αμερικανική οικονομία και να αντιμετωπισθούν προβλήματα που, όπως πάντα συμβαίνει στις κρίσεις, ήρθαν στην επιφάνεια εξαιτίας της πανδημίας. Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο οικονομολόγος και κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ανασυνταχθεί η αμερικανική οικονομία.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, που σημειωτέον υπήρξε ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε πως το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί. Επικαλέστηκε ειδικότερα τη διευρυνόμενη ανισότητα, την κλιματική κρίση αλλά και τα κενά που παρουσιάστηκαν στην οικονομία της αγοράς, καθώς απεδείχθη πως δεν έχει τις απαιτούμενες αντοχές.

Ο κ. Στίγκλιτζ δήλωσε στο CNBC αισιόδοξος ότι πολλά υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται. Υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επενδύσει στην οικοδόμηση «πράσινων» υποδομών που δημιουργεί θέσεις εργασίας και να συμβάλει, έτσι, στη μείωση της ανισότητας. «Αν το σκεφτείτε, συνειδητοποιείτε ότι μπορούμε να λύσουμε δύο ή τρία από αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα», δήλωσε ο 78χρονος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο.

Είπε επίσης ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους «χαμηλούς» φόρους για να χρηματοδοτήσει «μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό». Συντάχθηκε, έτσι, με το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και με την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Ιούλιο, 130 χώρες υποστήριξαν τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% και ο κ. Στίγκλιτζ ανέφερε ότι αυτή η κίνηση έχει τερματίσει τον αγώνα για τους φόρους, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα ποσοστό 25%. Η επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, σημείωσε ο γνωστός οικονομολόγος.

Υποστήριξε πως υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν παρωχημένους νόμους που ισχύουν εδώ και 125 χρόνια και να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ισχύ στην αγορά σε ολόκληρη την Αμερική. «Η συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 35 χρόνια», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή