Η εκτίναξη των τιμών του αερίου απειλεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η εκτίναξη των τιμών του αερίου απειλεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Κίνδυνος προσωρινού λουκέτου σε ενεργοβόρες μονάδες τον χειμώνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ενδεχομένου να δια-κόψουν την παραγωγή τους θα βρεθούν τον χειμώνα ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αιτία η διαφαινόμενη ανεπάρκεια φυσικού αερίου που απειλεί τη Γηραιά Ηπειρο, τις βιομηχανίες της και τα νοικοκυριά της, και προπαντός η εκτίναξη των τιμών του. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη στα ύψη και ενδεχομένως θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες όταν θα κορυφωθεί η ζήτηση, ιδιαιτέρως αν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς και παρατεταμένος. Η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί από τις αρχές του έτους και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη του καυσίμου, καθώς οι πάροχοί του δεν μπόρεσαν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, στελέχη της εταιρείας εμπορίας ενέργειας Centrica τονίζουν πως αν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς και παρατεταμένος, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου θα φτάσουν σε τέτοια ύψη ώστε ορισμένες επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας θα προτιμήσουν να μειώσουν ή και να διακόψουν την παραγωγή τους. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εξελίξεις στις τιμές», τονίζουν και καταλήγουν πως όταν δεν μπορεί κανείς να αυξήσει τις προμήθειές του, μοναδική εναλλακτική είναι να μειώσει τη ζήτηση ώστε να επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά.

Οπως, άλλωστε, υπογραμμίζει ο Τομ Μάρζεκ Μάνσερ, αναλυτής ενέργειας στη συμβουλευτική ICIS, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την προσφορά φυσικού αερίου «αντί να βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί» στη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και τονίζει πως «δεν είναι καθόλου αδιανόητο να διακόψουν την παραγωγή τους οι βιομηχανίες σε Βρετανία και στην ευρύτερη Ε.Ε.». Είναι, ωστόσο, καθησυχαστικός καθώς προβλέπει πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην καρδιά του χειμώνα, όταν η ζήτηση θα κορυφωθεί». 

Το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που ενδεχομένως θα επιβαρυνθούν σε δυσβάσταχτο βαθμό από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικές οι αυξήσεις στη Βρετανία, όπου 11 εκατ. νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί σε κόστος από 139 έως 1.277 στερλίνες ετησίως. 

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η ζήτηση βρίσκεται επίσης στα ύψη καθώς είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για στροφή σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Οι χώρες της Ασίας, μεταξύ των οποίων Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη, παραγγέλνουν όλο και μεγαλύτερο όγκο LNG, ενώ το ίδιο έκαναν και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας οδήγησε στα ύψη τη χρήση κλιματιστικών. Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει, άλλωστε, πως όσες βιομηχανίες διαθέτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς LNG σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα που τους δίνουν αυτά και αυξάνουν συστηματικά το ύψος των παραγγελιών τους. Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς LNG στη Σιγκαπούρη που μίλησε στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς LNG συνήθως προβλέπουν την πώληση του καυσίμου σε τιμές συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το υγροποιημένο αέριο σε τιμές περίπου 25% κάτω από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Ως εκ τούτου, πολλές βιομηχανίες, ειδικότερα από την Ασία, παραγγέλνουν 5% ή και 10% περισσότερο LNG. Σημειωτέον ότι τους προηγούμενους μήνες είχε μειωθεί η προσφορά LNG επειδή ήταν σε εξέλιξη έργα συντήρησης και αποκατάστασης εγκαταστάσεων σε περιοχές της Ρωσίας και της Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή