Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε επιπλέον μέτρα στήριξης της διεθνούς οικονομίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη πλησίον επιπέδων ρεκόρ ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο της τάξεως του 0,69%. Θετικά λειτούργησε η απόδοση των μετοχών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της ανόδου του αμερικανικού Nasdaq την Παρασκευή, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε επιπλέον μέτρα στήριξης της διεθνούς οικονομίας. Μετά τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία ήταν πιο εξασθενημένα από όσο αναμενόταν, αναθερμάνθηκαν οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,68%, με 0,96% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,80% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,76% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,21% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας. Στη Γηραιά Ηπειρο ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,2%, αγγίζοντας πρωτοφανή υψηλά επίπεδα 20ετίας. Τα κέρδη της ASML, που κατασκευάζει επεξεργαστές, και της ολλανδικής Prosus, που επενδύει στον κλάδο, ήταν συγκριτικά και τα μεγαλύτερα.

Οι συναλλασσόμενοι θα επικεντρωθούν στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεθαύριο Πέμπτη, ενώ ορισμένοι από τους αξιωματούχους της ήδη ζητούν να ξεκινήσει η απόσυρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη. Αφενός επικαλούνται την αναθέρμανση του πληθωρισμού, αφετέρου το ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειωτέον, η BofA Securities αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 4,8% φέτος από το 4,2% προηγουμένως. «Το βασικό μας σενάριο συνίσταται στο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα μετριασμό των αγορών ομολόγων κατά το τέταρτο τρίμηνο, εφόσον η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι συνθήκες χρηματοδότησης ευνοϊκές, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει και οι καθαρές εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα ελαττωθούν», παρατηρούν αναλυτές της Unicredit. Τέλος, πέραν της τεχνολογίας χθες άνοδο είχαν και οι μετοχές των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών. Το ευρώ ως προς το δολάριο εκάμφθη κατά 0,1% στο 1,1869 δολάριο. REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή