Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος ύστερα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος ύστερα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται σήμερα στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές εναλλαγές προσήμων και νευρικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση όπου οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν έλειψαν και με το επενδυτικό ενδιαφέρον να κινείται σε υποτονικά επίπεδα. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κάποια blue chips και τα, έστω και οριακά, κέρδη του τραπεζικού δείκτη οδήγησαν ωστόσο σε θετικό «γύρισμα» τον Γενικό Δείκτη κατά την τελευταία ώρα πριν από το καμπανάκι της λήξης, διακόπτοντας έτσι το τετραήμερο πτωτικό σερί που ακολουθούσε την αγορά μετά την επίτευξη των νέων υψηλών έτους και 52 εβδομάδων (929,26 μονάδες) στις 30 Αυγούστου.

Οπως παρατηρούν εγχώριοι αναλυτές, σε γενικές γραμμές η συναλλακτική δραστηριότητα έχει βελτιωθεί –με εξαίρεση βέβαια τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία επηρεάστηκε από την αργία στη Wall Street–, ωστόσο απέχει αρκετά από τον μέσο ημερήσιο τζίρο 90 ημερών που κινείται περίπου στα 69 εκατ. ευρώ. Τα εισερχόμενα μακροοικονομικά μεγέθη θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εξωτερικό, καθώς αποτελούν σημείο αναφοράς της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα πάντως τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, οι οποίες θα καθορίσουν τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, από τις σημερινές αρκετά συντηρητικές του 3,6%.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 915,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 2.204,16 μονάδες, ενώ κατά 0,58% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.507,33 μονάδες. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 902 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 910 και 902 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ στο +1,52%, ο ΟΤΕ στο +1,45% και η Σαράντης στο +1,25%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ κλείνοντας στο -3,03% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% οι Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,40% στις 574,52 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,26%, τη Eurobank στο +0,24% –μετά και την ανακοίνωση της νέας της εξόδου στις αγορές–, την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει στο +1,50%, ενώ με απώλειες 0,58% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που όπως όλα δείχνουν θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην οικονομία, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, επισημαίνοντας πως σκοπός είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη για τη χώρα, με τις προβλέψεις για το 2021 να είναι ανάμεσα στο 3,6%-4,5%.

Τεχνικά, το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι long (θετική τάση) τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής. Τα επίπεδα των 930- 935 μονάδων συνεχίζουν να αποτελούν αντίσταση που πρέπει να κατοχυρωθεί, αν είναι να υπάρξει συνέχιση της ανόδου. Η ζώνη των 890-900 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται αισθητά από τα υψηλά του σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή