Μέσα σε 4 ημέρες πρέπει να υποβληθούν 700.000 δηλώσεις

Μέσα σε 4 ημέρες πρέπει να υποβληθούν 700.000 δηλώσεις

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μία ολιγοήμερη παράταση 5-7 ημερών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 700.000 φορολογικές δηλώσεις υπολείπονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία είναι ασφυκτική για λογιστές και φορολογουμένους και όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρουν να τις υποβάλουν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Ηδη, το οικονομικό επιμελητήριο και τα σωματεία των λογιστών ζητούν νέα παράταση ακόμα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με το οικονομικό επιτελείο ωστόσο να εξετάζει ολιγοήμερη παράταση 5-7 ημερών. Και αυτό, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μία ακόμα εκκαθάριση, αυτή του ΕΝΦΙΑ, με στόχο η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι από τους πιο δύσκολους μήνες, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος καθώς και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Με επιστολή του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ ζητεί μεταξύ άλλων:

• Τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

• Τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 5.744.215 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 7.890.863 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 32,31% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.549.601 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 886 ευρώ.

• Το 51,2% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 7.890.863 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 4.040.076 είναι μηδενικά.

• Για το 16,49% των φορολογουμένων ή 1.301.186 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 260 ευρώ.

• Συνολικά για το 67,7% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. 

«Βαρύς» Σεπτέμβρης

Ο τρέχων μήνας πάντως καταδεικνύεται σε έναν από τους δυσκολότερους για τους φορολογουμένους καθώς θα πληρώσουν 3 δόσεις του φόρου εισοδήματος και μία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος και η τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα:

1. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις. Οπως προαναφέρθηκε, τον Σεπτέμβριο θα πληρωθούν 3 δόσεις. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω των ευνοϊκών μέτρων που θεσπίστηκαν (μείωση φορολογικών συντελεστών και προκαταβολής φόρου) οι επιβαρύνσεις αναμένεται να περιορισθούν.

2. Στα τέλη του μήνα ξεκινάει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν 2,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή