«Πακέτο» μέτρων στη ΔΕΘ: Μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών, στήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

«Πακέτο» μέτρων στη ΔΕΘ: Μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών, στήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πακέτο» μέτρων που θα στοχεύει στην ανακούφιση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από το πλήγμα των αυξήσεων τιμών, ιδίως στην ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει μήνυμα ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης και οι φοροελαφρύνσεις συνεχίζονται, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

Το «όπλο», δηλαδή τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αυτά, θα δώσει στην κυβέρνηση σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώνοντας το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, που όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι προβλέψεις μιλούν για διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, τουλάχιστον (η Εθνική Τράπεζα το έβλεπε πρόσφατα πάνω από 13%). Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη φέτος από 3,6% κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα. Ανάλογη αναθεώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα τοποθετήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος κοντά στο 5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 4,2%. Καθώς η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τα περιθώρια για νέες παροχές μπορεί να πλησιάσουν και τα 900 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που η νέα κυβερνητική πρόβλεψη διαμορφωθεί κοντά σ’ αυτήν της Κεντρικής Τράπεζας.

Το «πακέτο» της ΔΕΘ συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στον οποίο παρουσιάστηκαν όλα τα μέτρα κοστολογημένα. Το θέμα του πληθωρισμού έχει προστεθεί πρόσφατα στις ανησυχίες της κυβέρνησης, καθώς τα τιμολόγια του ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό έως και 50%. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρέμβει, προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβάρυνση των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα κινηθεί μέσω της μείωσης των φόρων, αλλά με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα.

Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και το τουριστικό «πακέτο». Στο φορολογικό κομμάτι, μεγάλη εκκρεμότητα για την οποία υπάρχει εισήγηση να κλείσει το 2022 είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Θα είναι το σήμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της, αλλά και ότι προσφέρει ανακούφιση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν πληγεί και εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, καθώς αυτό προβλέπεται και στο πλαίσιο των μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μεγεθυνθούν και να αποκτήσουν εξωστρέφεια οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα για το 2022 πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί το 2023 αναμένεται να επανέλθουν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε., με νέο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί αργότερα. Μόνο αφού γίνει αυτό θα μπορούν να προσδιοριστούν μονιμότερα μέτρα, εκτός αν υπάρχουν αντίμετρα, επίσης μόνιμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρηθεί και το 2022 η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Για τις τελευταίες υπάρχει εισήγηση και για περαιτέρω μείωσή τους, έστω και σταδιακά, σε δύο δόσεις, κατά το υπολειπόμενο ποσοστό 1,1 μονάδας, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 5 μονάδες που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, περιγράφοντας τους πιο μεσοπρόθεσμους κυβερνητικούς στόχους: έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και ένταξη των ομολόγων σε βαθμίδα αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή