100 εκατ. ευρώ για να αποτραπεί το ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια ρεύματος

100 εκατ. ευρώ για να αποτραπεί το ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια ρεύματος

Προστασία ευάλωτων νοικοκυριών. Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση πόρων, ύψους 100 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ρεύματος βρίσκονται τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία. Από την επομένη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να του εισηγηθούν μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, ξεκίνησε ένας γύρος επαφών για την ανεύρεση κονδυλίων. 

«Οχι» για ΕΛΑΠΕ

Σε πρώτο πλάνο εξετάστηκαν πλεονασματικά ταμεία, όπως αυτό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), κάτι που έκανε τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) να ανακοινώνει εσπευσμένα μέσα στο Σαββατοκύριακο το μηνιαίο δελτίο για τον μήνα Μάιο, που επαναπροσδιορίζει το σωρευτικό πλεόνασμα του λογαριασμού για το τέλος του έτους στα 63,39 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 337 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Με την επισήμανση «θετικό ισοζύγιο, αλλά όχι υπεραισιοδοξία», ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους εποπτεύοντες υπουργούς ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». 

Η απόκλιση στις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ μεταξύ των δύο μηνών είναι αποτέλεσμα αφενός της απόφασης της Ε.Ε. να μειώσει τα ετήσια δημοπρατούμενα δικαιώματα της χώρας για τους ρύπους από 23,6 εκατ. ευρώ στα 19 εκατ. ευρώ και αφετέρου της σαφούς πρόθεσης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να περιορίσει το ποσοστό που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ στο κατώτατο προβλεπόμενο από τον νόμο όριο, και συγκεκριμένα στο 60% έναντι 78% πέρυσι και 65% τα προηγούμενα έτη, παράμετρο που έλαβε υπόψη του ο ΔΑΠΕΕΠ. Ο περιορισμός των εσόδων από ρύπους στον ΕΛΑΠΕ και αντιστοίχως του πλεονάσματος στα 63,69 εκατ. ευρώ έθεσε αυτομάτως εκτός κάδρου και το μέτρο ελάττωσης του τέλους μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), αφού ο νόμος προβλέπει ένα «μαξιλάρι» 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τη σταθεροποίηση του λογαριασμού. 

Το αμέσως επόμενο «πουγκί» στο οποίο ανέτρεξαν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι αυτό της δημοπρασίας δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων (CO2), και παρά τη μείωση των ποσοτήτων, υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα διαθέτει έσοδα περί του 1 δισ. ευρώ. 
Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία φέρονται να έχουν καταλήξει στην άντληση πόρων τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το εν λόγω ταμείο και μένει να λύσουν την άσκηση της ανακατανομής των πόρων του, που καθορίζονται κατ’ έτος, με υπουργική απόφαση στο πλαίσιο του νόμου 4819/2021. Τα 600 εκατ. θα πάνε υποχρεωτικά στον ΕΛΑΠΕ, αφού ο νόμος προβλέπει κατώτατο όριο 60%, και ποσοστό 12,8% στην ενεργοβόρο βιομηχανία για αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, που δύσκολα θα μειωθεί λόγω και της πίεσης που ασκεί στις επιχειρήσεις το κόστος ρεύματος. Ετσι, τα αρμόδια επιτελεία αναζητούν τη βέλτιστη ανακατανομή των πόρων που προορίζονται για το Πράσινο Ταμείο και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις «πράσινων» δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και τους πόρους που προορίζονται για δράσεις ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας. 

Το πώς θα διατεθούν τα 100 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα των ρύπων είναι μια δεύτερη, εξίσου δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση. Τα αρμόδια οικονομικά επιτελεία έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι για να δουν εάν υπάρχουν παράλληλα περιθώρια μείωσης της τιμής του ρεύματος για τους περίπου 500 χιλιάδες καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και επωφελούνται με έκπτωση της τάξης του 45%-60% σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο και περιθώρια διεύρυνσης του ΚΟΤ ώστε να συμπεριλάβει και μεσαία εισοδήματα. Το πρώτο πακέτο μέτρων αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Μικρές επιχειρήσεις

Μέτρα επιδότησης του ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις αναζητούνται, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα αφού προϋποθέτουν προέγκριση από την Κομισιόν. Σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και το κατά πόσον μπορούν να συμβάλουν στον στόχο ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα ταμεία του ΕΤΜΕΑΡ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για τα οποία θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κλείσουν τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή