Ανάπτυξη 6,2% το 2021 για τις οικονομίες του G20

Ανάπτυξη 6,2% το 2021 για τις οικονομίες του G20

Η Moody’s επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ισχυροποιείται, διαπιστώνει σε τελευταία ανάλυσή της η Moody’s, την οποία επικαλείται το money review, προβλέποντας ότι οι οικονομίες του G20 θα αναπτυχθούν κατά 6,2% φέτος και κατά 4,5% το 2022, μετά τη συρρίκνωσή τους κατά 3,2% πέρυσι. Καθώς η πανδημία θα γίνεται λιγότερο σημαντική για την οικονομία, άλλοι κίνδυνοι θα εξελιχθούν με τον καιρό, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης. Ο πιο προφανής κίνδυνος που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προβλέψεις της Moody’s βραχυπρόθεσμα είναι, βέβαια, η πορεία της πανδημίας και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπου η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να απειληθεί. Αλλά και πέραν αυτού, η Moody’s επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν από ό,τι ανέμενε, προκαλώντας εκτεταμένες στρεβλώσεις στην ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης σε όλο τον κόσμο. Οσο αργούν να εκτονωθούν οι πιέσεις στην προσφορά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και έτσι ο υψηλός πληθωρισμός να επιμείνει για περισσότερο καιρό.

Τυχόν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς την ανάλογη αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς, θα υπονομεύσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, προειδοποιούν οι αναλυτές. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να πείσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους συντομότερα και γρηγορότερα. Ειδικά μια απότομη στροφή στη νομισματική πολιτική της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο sell off στις αγορές, με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις είναι «τραβηγμένες» σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, τονίζει η Moody’s.

Η μοναδική φύση του σοκ του κορωνοϊού αλλά και της ανάκαμψης που ακολουθεί, σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η καταναλωτική συμπεριφορά με τον καιρό και σε διαφορετικές χώρες, πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές εργασίας ή εάν οι επιχειρήσεις θα έχουν τη διάθεση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη μεταπανδημική οικονομία. Ετσι, η Moody’s αναγνωρίζει ότι μια σειρά από αποτελέσματα –καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι περιμένει– θα εξαρτηθούν από τη δυναμική και τη διάρκεια της ανάκαμψης στην κατανάλωση. Τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο δεν υπέστησαν κάποιο σοβαρό σοκ στα εισοδήματά τους και άρα έχουν συσσωρεύσει σημαντικές αποταμιεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι. Ομως είναι επίσης πιθανό η συσσωρευμένη ζήτηση να υποχωρήσει γρήγορα και η ώθηση στην κατανάλωση να αποδειχθεί προσωρινή και σύντομη. Την ίδια στιγμή, τα πρωτοφανή επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία ανησυχίας, εάν οι προοπτικές της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μετριαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή