Νέους φόρους ύψους 10 δισ. λιρών προτίθεται να επιβάλει ο Μπόρις Τζόνσον

Νέους φόρους ύψους 10 δισ. λιρών προτίθεται να επιβάλει ο Μπόρις Τζόνσον

Στόχος, να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Αντιδράσεις από τους Τόρις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κοινοβούλιο επιστρέφει αυτή την εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον, αντιμέτωπος ωστόσο με πολλές αντιδράσεις των μελών του συντηρητικού κόμματος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχεδιάζει αύξηση στη φορολογία, έτσι ώστε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Oπως μεταδίδει το Bloomberg, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει αυξήσεις στα ποσοστά εισφορών εθνικής ασφάλισης, αντίθετα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει το συντηρητικό κόμμα το 2019, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Βουλευτές των Τόρις και πρώην υπουργοί προειδοποιούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους εάν προχωρήσει σε αυξήσεις 10 δισ. λιρών (14 δισ. δολαρίων) στον τομέα της εθνικής ασφάλισης. Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πλήρωσε βαρύ πολιτικό τίμημα όταν δεν τήρησε τη δέσμευσή του για μη επιβολή νέων φόρων το 1988, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. 

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Τζον  Μάγιορ, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, καθώς και τα συνδικάτα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, αντίθετα με τον φόρο εισοδήματος, οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται με εισφορές εθνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα, βάσει και των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών, το βάρος να μετατοπίζεται σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς περίπου 40 μέλη του κυβερνητικού κόμματος που αντιτίθενται σε αυξήσεις στη φορολογία μπορεί να είναι αρκετοί ώστε να ανατρέψουν την πρόταση αυτή. «Το να προχωρήσεις μια αύξηση με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Θα πλήξει τους νέους, αλλά και τις επιχειρήσεις» επεσήμανε στη Mirror ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Τζέικ Μπέρι, εκπρόσωπος των Συντηρητικών στη βόρεια Αγγλία, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως δεν θεωρεί λογικό όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα να στηρίζουν τους πλούσιους συνταξιούχους. «Δεν πιστεύω πως μία επιβάρυνση στην εθνική ασφάλεια είναι ένας δίκαιος τρόπος για να ενισχύσεις προγράμματα κοινωνικής φροντίδας», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Θα προτιμούσα να γίνει συζήτηση με την κυβέρνηση σχετικά με αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, ή με άλλου τύπου αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, για να εξεταστεί η σωστή χρηματοδότηση του συστήματος». Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού επεσήμανε πως θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του μακροπρόθεσμου πλάνου αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας, τονίζοντας πως θα επιλυθεί ένα ζήτημα δεκαετιών άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως η αντιμετώπιση της κρίσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας αποτελούσε σημαντική πρόκληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, το σύστημα κοινωνικής φροντίδας δέχεται σημαντικές πιέσεις, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ενώ οι πολίτες ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν είναι καλής ποιότητας.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας κατά 10 δισ. λίρες θα οδηγήσει αντίστοιχα και σε αύξηση του ποσοστού εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1%. Πρόκειται για επιβάρυνση που θα αφορά τόσο τους μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις. Tην ίδια στιγμή, επικεφαλής του κλάδου υγείας ζητούν χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας, εκκρεμότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν ύστερα και από τον χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο δανεισμό του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή