Σχέδια αύξησης του κατώτατου μισθού σε Γαλλία και Ισπανία

Σχέδια αύξησης του κατώτατου μισθού σε Γαλλία και Ισπανία

Καθοριστικός παράγοντας η άνοδος του πληθωρισμού

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση του κατώτατου μισθού ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία τοποθετείται πιθανώς την 1η Οκτωβρίου. Τα σχετικά δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, την ώρα που ανάλογο προσανατολισμό φαίνεται να έχει και η ισπανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο Μπρινό Λε Μερ αναφέρθηκε στην πορεία του πληθωρισμού, ο δείκτης του οποίου εμφανίζει επί του παρόντος άνοδο. Κατά την εκτίμησή του, πρόκειται για απόρροια της ισχύος της ανάκαμψης της χώρας και όχι για δείγμα διαρθρωτικού πληθωρισμού – άλλωστε, συχνά και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επισημαίνουν πως το φαινόμενο αυτό, όπως παρατηρείται ευρέως στις χώρες της Ευρωζώνης, έχει μόνο παροδικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 1,9%. Ο Μπρινό Λε Μερ επισήμανε, ωστόσο, ότι θα προτιμούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων και όχι να ενισχυθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος, ενόψει των εκλογών του 2022, από τις οποίες τον χωρίζουν μόλις επτά μήνες, επιδιώκει να δείξει πως το τεράστιο δημοσιονομικό πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας αποδίδει. Αλλωστε, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ συμμετείχε σε βιομηχανική έκθεση στη Λυών και περιηγήθηκε χθες τα εργοστάσια της περιοχής στην επέτειο του ενός έτους από την εισαγωγή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Γαλλίας. Αρχικός στόχος ήταν να επηρεάσει γρήγορα και ευνοϊκά την οικονομία και να επαναφέρει την παραγωγική βάση στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι χάρις στη δέσμη των προαναφερθέντων μέτρων η οικονομία τελεί σε πορεία ανάπτυξης προς το 6% φέτος, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί σχεδόν στο 8%, ελαφρώς χαμηλότερα από όσο πριν από τον κορωνοϊό. «Τα αποτελέσματα υπερβαίνουν κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, μιας και όχι μόνον αμβλύνθηκαν οι κίνδυνοι, αλλά σε λίγους μήνες η χώρα ανέκτησε τον δυναμισμό της», υπογράμμισε ο κ. Καστέξ. Ωστόσο, όπως ανώνυμα ανέφεραν αξιωματούχοι, η κυβέρνηση ανησυχεί για το χάσμα ανάμεσα στους αριθμούς και στο πώς ωφελήθηκαν οι ξεχωριστές περιφέρειες. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα μισά από τα υπεσχημένα κονδύλια, ενώ ο Ζαν Καστέξ δηλώνει πως στόχος είναι να διατεθεί το 70% έως την εκπνοή του έτους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης ενισχύθηκαν 8.885 γαλλικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους και να διατηρήσουν αλώβητες 231.000 θέσεις εργασίας.

Προτεραιότητα

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τώρα, και του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δέκα ετών. Εξ ου και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Και είναι χαρακτηριστικά όσα επισημαίνει η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας της χώρας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Από τη στιγμή που γίναμε κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα από τα στοιχεία των οικονομικών προτεραιοτήτων μας». Κατά το παρελθόν έτος, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11%, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα εμφανίσει τους υψηλότερους ρυθμούς από τη δεκαετία του 1970, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. 

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του για την αύξηση του κατώτατου μισθού των 950 ευρώ φέτος, αποπειρώμενος να θωρακίσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ενόσω το κόστος ζωής ανεβαίνει. Η αύξηση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η Νάντια Καλβίνο θεωρεί, πάντως, ότι ο τόσο υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός, όπερ και δήλωσε σε ομιλία της στο Φόρουμ Αμπροσέτι στο Τσερνόμπιο της βόρειας Ιταλίας. «Η αναθέρμανση του πληθωρισμού δεν είναι δυνατόν να μας εκπλήσσει, όταν έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια με τον δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε σταθερότητα τιμών». Και κατέληξε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας: «Οφείλουμε να αποφύγουμε τη μετατροπή του μεταβατικού πληθωρισμού σε διαρθρωτικό, αλλά η τόνωσή του πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο της πολύ δυναμικής ανάκαμψης, την οποία ζούμε. Και δεν πρέπει αυτή η κατάσταση να αποτελεί πηγή ανησυχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή