Σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ

Σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ

Ενα διατηρητέο στη Σωκράτους καθώς και το «νοσοκομείο-φάντασμα» στην Πεντέλη αναμένεται να τεθούν σε διαγωνισμό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εμβληματικά κτίρια που έχει στην περιουσία του ο ΕΦΚΑ, ένα διατηρητέο στη Σωκράτους καθώς και το «νοσοκομείο-φάντασμα» στην Πεντέλη αναμένεται να τεθούν σε διαγωνισμό προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Ο ενιαίος πλέον φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ., καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45 – 35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13 – 107.210 τ.μ.). Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,08 δισ. ευρώ, με το 14% αυτής να παραμένει… ακίνητο ή για την ακρίβεια πλήρως αναξιοποίητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του φορέα, υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Η μέση ηλικία των ακινήτων είναι τα 51 έτη, με μέσο έτος κατασκευής το 1971. Πλέον ο διοικητής του φορέα, Παναγιώτης Δουφεξής, έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο αναβίωσης των κενών –επί σειράν ετών– εμβληματικών ακινήτων στο πλαίσιο ενός συνολικότερου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την ύπαρξη –άμεσα– σημαντικών οικονομικών ωφελειών τόσο για το ασφαλιστικό σύστημα όσο και για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα των περιοχών όπου βρίσκονται τα ακίνητα, κυρίως δε του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. 

Σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ-1

Προς αξιοποίηση βαίνει και ένα «νοσοκομείο-φάντασμα» στην Πεντέλη, το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), έκτασης 119.458 τ.μ., με κτίριο επιφάνειας 11.600 τ.μ, που λειτουργούσε έως το 1975 ως νοσοκομείο. Ο περιβάλλων χώρος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πεντέλης.

Βάσει του σχεδιασμού αναμένεται να υπάρξει εισήγηση προς το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ ώστε να διενεργηθεί διαγωνισμός εκμίσθωσης του κτιρίου (και του χώρου πέριξ του κτιρίου, έκτασης περίπου ενός στρέμματος) ως νοσοκομείου για 50 έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για ανακαινισμένο το κτίριο αναμένεται να οριστεί στα 100.000 ευρώ, με το κόστος ανακατασκευής να εκτιμάται στα 18.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πλήρη αξιοποίηση κτιρίων όπως αυτό στη Σταδίου 41 (πρώην «Φωκάς») καθώς και στη Ζαλοκώστα 7-9 στο Κολωνάκι. Διαδικασίες διαγωνισμού έχουν κινηθεί και για τα κτίρια σε:

• Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων, έπειτα από εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 85.000 ευρώ, με κόστος ανακατασκευής 15.000.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται και η περίπτωση εκμίσθωσης για γραφεία ή μεικτή χρήση.

• Σατωβριάνδου 16, Αθήνα. Πρόκειται για γωνιακό οικόπεδο επιφάνειας 440,16 τ.μ. Εχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαγωνισμού για παραχωρησιούχο – επενδυτή προκειμένου να δημιουργηθεί κτίριο στάθμευσης. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 1.340 ευρώ, με κόστος κατασκευής 1.060.000 ευρώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή