ΑΝΑΛΥΣΗ

Στην τελική ευθεία για πλήρη ανάκαμψη

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Στην τελική ευθεία για πλήρη ανάκαμψη

Η αμερικανική οικονομία, η οποία έλαβε γενναία δημοσιονομική στήριξη, κατόρθωσε να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Αλλά και η Ευρώπη δεν απέχει πολύ από αυτό. Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα στο διεθνές σύστημα τροφοδοσίας, τα οποία βλάπτουν όσους ασχολούνται με εξαγωγές και θα επηρεάσουν δυσμενώς τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου, η Ευρωζώνη αταλάντευτα ακολουθεί την πορεία της ανάκαμψης και αναμένεται να φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ έως το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η Βρετανία θα το επιτύχει λίγο μετά, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Εάν η επιδεινούμενη έλλειψη βασικών πρώτων υλών καθυστερήσει την ανάκαμψη, τότε η Ευρώπη θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος αφ’ ης στιγμής οι προμήθειες δεν θα τελούν εν ανεπαρκεία το 2022. Πάντως, ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και οι κοινωνίες θα πρέπει να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, αφότου η πανδημική φάση της ασθένειας περάσει. Χάρις στην πολύ γρήγορη εφαρμογή των αποτελεσματικών εμβολίων, αυτή η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει. Εως έναν βαθμό οι οικονομικές τάσεις αποταυτίζονται από το εξελισσόμενο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα».

Παρά ταύτα, οι προοπτικές δεν παύουν να είναι αβέβαιες. Στις αρχές του 2021 είχαμε βασίσει τις προβλέψεις μας για δυναμική ανάκαμψη στην Ευρώπη σε τρεις υποθέσεις: πρώτον, ότι τα εμβόλια αποδίδουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Δεύτερον, δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν μεγάλης κλίμακας περιορισμοί στον δυτικό κόσμο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά. Τρίτον, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου μπορούν να απολαύσουν κατά το ήμισυ την τουριστική περίοδο. Οι δύο υποθέσεις επαληθεύτηκαν, ως επί το πλείστον. Τα εμβόλια αποδυνάμωσαν τη διασύνδεση ανάμεσα στις μολύνσεις και τις σοβαρές ιατρικές επιπλοκές τόσο αποφασιστικά, ώστε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να μπορούν πιθανώς να διέλθουν της μετάλλαξης «Δέλτα» χωρίς να επιβάλουν οικονομικά καταστρεπτικούς περιορισμούς. Αμφότερες έχουν εμβολιάσει τις πιο ευπαθείς ομάδες, έχουν προσφέρει εμβόλια σε άπαντες τους ενήλικες και τους περισσότερους εφήβους, ενώ εξετάζεται να γίνουν και επιπλέον δόσεις εν όψει του χειμώνα. Στη Βρετανία και την Ευρωζώνη διεκπεραιώθηκαν 133 και 127 δόσεις αντιστοίχως ανά 100 άτομα, ενώ η αναλογία είναι 110/100 στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι απαγορεύσεις στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις παραμένουν για περισσότερο χρόνο από όσο είχαμε αρχικώς υπολογίσει. Παρά το ότι τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ενισχυθεί εν συγκρίσει με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2020, η φετινή θερινή περίοδος ίσως να μην εκπληρώσει τον στόχο του 50% της κανονικής δραστηριότητας. Ο χειμώνας, εν τέλει, θα είναι εκείνος ο οποίος θα δοκιμάσει στην πραγματικότητα εάν είναι ανθεκτικές οι υποθέσεις μας ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να αποδίδουν και ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα καταφύγουν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

* Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering & Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.