Με πτώση οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Με πτώση οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Προσεκτική στάση κράτησαν οι επενδυτές ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες εμφάνισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην εκείνου της Μαδρίτης, διότι οι επενδυτές κρατούσαν προσεκτική στάση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, έδωσαν έμφαση σε επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με προεξάρχουσα αυτήν της Deutsche Telekom.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,49%, με -0,53% έκλεισε στο Λονδίνο ο FTSE 100, με -0,56% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,26% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,72% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στη δε Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ήταν και ο μόνος που είχε άνοδο της τάξεως του 0,14%. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση του Stoxx 600 παρατηρείται ενώ στην προηγηθείσα συνεδρίαση είχε πλησιάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι κλάδοι οι οποίοι χθες είχαν τη μεγαλύτερη κάμψη ήταν οι όμιλοι κοινής ωφελείας, η περίθαλψη και οι χημικές βιομηχανίες. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο αργά χθες υπήρχε πτώση δεικτών μετά την αργία της Δευτέρας και οι Dow Jones και S&P 500 είχαν κάμψη 0,52% και 0,16% αντιστοίχως. Το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο 0,3% στο 1,1840 δολάριο.

Ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Telekom συνήψε συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με την ιαπωνική SoftBank, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην αμερικανική θυγατρική της T-Mobile. Eπιπλέον, η γερμανική εταιρεία και ο σουηδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών συμφώνησαν να πουλήσουν την ολλανδική τους μονάδα σε ιδιωτικά κεφάλαια, αποτιμώντας την στα 5,1 δισ. ευρώ.

Η δε ολλανδική ομόλογος επιχείρηση ΚΡΝ είδε τη μετοχή της να ανέρχεται 4,1% στη χθεσινή συνεδρίαση, επηρεάζοντας τον κλάδο συνολικά με άνοδο 0,1%. Μεταξύ των επενδυτών υπήρξε, πάντως, αυτοσυγκράτηση ενόψει της συνεδριάσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφότου έχει παρατηρηθεί πρόσφατα αναθέρμανση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η δε βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας παρακινεί τους συναλλασσομένους να στοιχηματίζουν σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Οπως παρατηρεί, τέλος, η επικεφαλής στρατηγικής της TS Lombard, Αντρια Σισιόνι, «θεωρείται πως η ΕΚΤ συζητεί την απόσυρση των μέτρων στήριξης, και αν συμβαίνει αυτό, τότε οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει αντιστάθμισμα με αγορές διά μέσου άλλων οδών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή