Αιτήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους

Αιτήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους

Από επανυπολογισμό της σύνταξης θανόντων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, προκειμένου οι περίπου 2.600 κληρονόμοι «παλαιών» συνταξιούχων που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν. Η διαδικασία αφορά τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους είχαν ασφάλιση πάνω από 30 και έως 40 έτη. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόστηκε για τα αναδρομικά του 11μήνου και η υποβολή αιτήσεων θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν οι δικαιούχοι – κληρονόμοι τις αυξήσεις που δικαιούνταν οι θανόντες συνταξιούχοι.

Οσο για το χρονοδιάγραμμα, αν και πολλές φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια οι σχεδιασμοί έχουν ανατραπεί, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ΕΦΚΑ να ξεκινάει τις πληρωμές στο τέλος Σεπτεμβρίου, μαζί με τα αναδρομικά των λεγόμενων παλαιών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που ήταν ασφαλισμένοι σε ταμεία πλην του Δημοσίου και δικαιούνταν ή και λάμβαναν τη σύνταξή τους πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου 2016. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν χρόνο ασφάλισης μεταξύ 30,1 και 40 έτη και ο επανυπολογισμός να έχει βγάλει μεγαλύτερη αύξηση από την προσωπική τους διαφορά (αν είχαν).

Κεντρικός στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ παραμένει όλες οι πληρωμές αναδρομικών –τουλάχιστον των ήδη γνωστών, καθώς βρίσκονται εν αναμονή δύο ακόμη μεγάλες δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων– να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ετσι, ο φορέας έχει προγραμματίσει, εκτός απροόπτου, να καταβάλει στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, τα αναδρομικά έως και 23 μηνών στους λεγόμενους «παλαιούς» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που συνταξιοδοτήθηκαν δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Οκτώβριο, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Για τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 15 Οκτωβρίου, με εμβόλιμη πληρωμή επιδιώκεται να καταβληθούν τα αναδρομικά για κάποιους από τους συνολικά 29.039 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που ενώ ανήκουν στους λεγόμενους «νέους» συνταξιούχους, ήτοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν έλαβαν αυξήσεις και αναδρομικά κατά τους προηγούμενους μήνες, γιατί σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ήταν «δύσκολες» περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού και τελικά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.  

Οι υπόλοιπες «δύσκολες» περιπτώσεις, τόσο των λεγόμενων νέων συνταξιούχων όσο και αυτές που θα προκύψουν και θα αφορούν τους παλαιούς, θα πληρωθούν σταδιακά. Πρόκειται για διεθνείς συντάξεις, διπλές ή πολλαπλές, συντάξεις ατόμων που εξακολουθούν να απασχολούνται κ.λπ.

Και οι πληρωμές θα συνεχιστούν στο τέλος Οκτωβρίου, με τις συντάξεις πλέον του Νοεμβρίου, όταν βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να καταβληθούν οι αυξήσεις στους «παλαιούς» συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου. 

Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει «λυθεί» και το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019, οι οποίοι εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή