ΑΝΑΛΥΣΗ

Η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας

Η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας

Mε την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει σταδιακά, η ΕΚΤ ανοίγει τον διάλογο για μια ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης, ξεκινώντας μακράς διαρκείας συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα περιορίσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Από την αρχή της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα παρείχε πρωτοφανή στήριξη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται, θέτοντας έτσι τις βάσεις για να διεξαχθεί ένας διάλογος που θα μπορούσε να χαράξει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας τα επόμενα χρόνια. Στην επιφάνεια κάτι τέτοιο φαίνεται απλό: η οικονομία ανακάμπτει ενώ, ακόμα και εάν η πανδημία εξακολουθήσει να επιμένει, η Ευρώπη έχει μάθει να ζει με αυτή. 

Οπότε η κρίση –αιτία πολέμου για την ΕΚΤ– έχει τελειώσει. Ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια πρωτοφανή κρίση και πως μία βιαστική απόσυρση της στήριξης θα αναιρέσει τη –χωρίς προηγούμενο– δουλειά της κεντρικής τράπεζας, όταν η πανδημία άρχισε. 

Επίσης, η ΕΚΤ δεν έχει πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό εδώ και περίπου μία δεκαετία, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να αμφιβάλουν για τη δέσμευσή της, γεγονός που καθιστά την απόσυρση των μέτρων στήριξης αρκετά ριψοκίνδυνη. 

H πρώτη απόφαση, η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί να είναι σχετικά εύκολη, καλύπτοντας έτσι τις όποιες διχογνωμίες. Η αλήθεια είναι ότι συντηρητικοί αξιωματούχοι, στους οποίους ανήκει και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πιέζουν ώστε να ενταχθεί το ζήτημα της μείωσης της αγοράς ομολόγων στην ατζέντα, προκαλώντας τη μικρή αντίδραση των αγορών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρώς από τα χαμηλά επίπεδα που κινούνται εδώ και πολλούς μήνες. Σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως θα μειωθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κοντά στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα, από 80 δισ. ευρώ, προτού προηγηθεί άλλη μια μείωση νωρίτερα τον επόμενο χρόνο και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Μάρτιο. 

«Aναμένουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP για το τέταρτο τρίμηνο, διότι το υπόβαθρο για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών είναι αρκετά βελτιωμένο», επεσήμαναν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Barclays. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει ήδη επισημάνει πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί τον Σεπτέμβριο θα είναι οριακή, καθώς η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει πολύ μεγάλη στήριξη, ενώ η πραγματική συζήτηση για την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την πανδημία έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.