Ανοικτή για Αμερικανούς τουρίστες παραμένει η ελληνική αγορά

Ανοικτή για Αμερικανούς τουρίστες παραμένει η ελληνική αγορά

Η οδηγία της Ε.Ε. δεν αλλάζει την πολιτική της Αθήνας για εμβολιασμένους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα με τις ΗΠΑ και ενεργές τις απευθείας πτήσεις από εκεί είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση έβγαλε οδηγία για περιορισμό των μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας, η Αθήνα εκτιμά πως μπορεί να αποτελέσει τον κορυφαίο προορισμό για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ετσι αποφασίστηκε να παραταθεί η NOTAM που λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου και επιτρέπει τη χωρίς καραντίνα είσοδο των εμβολιασμένων ή με πιστοποιητικό νόσησης Αμερικανών στη χώρα, ενώ επιπλέον επιδιώκεται ενεργά η διατήρηση εν ενεργεία όσων περισσοτέρων απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα γίνεται και για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έστειλε προσωπικά επιστολή στους διευθύνοντες συμβούλους των τριών μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, Delta, United και American, που έχουν δρομολογήσει φέτος επτά συνολικά ημερήσιες απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της χώρας μας αναφορικά με την απελευθέρωση των ταξιδιών για τους Αμερικανούς, που είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης. Επιπλέον οι αμερικανικές αρχές δεν επιβάλλουν καραντίνα στους Αμερικανούς που επιστρέφουν στις ΗΠΑ αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το θέμα συζητήθηκε και με τους Αμερικανούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών, Κρις Μέρφι και Τζον Οσοφ, που επισκέπτονται τη χώρα μας και οι οποίοι παρακάθησαν σε δείπνο με τον Ελληνα υπουργό Τουρισμού και τον Αμερικανό πρέσβη τη Δευτέρα. Στόχος είναι, όχι μόνο η επιμήκυνση της σεζόν για την αμερικανική αγορά αλλά και η ενίσχυση των ταξιδιών προς την ελληνική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αποτελούν βασικότατη αγορά για τα μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία και όχι μόνο.

Μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας διεμήνυσε χθες και δημοσίως ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις ΗΠΑ».
Το πολύ καλό brand name που έκτισε η Ελλάδα πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας ως ασφαλής προορισμός, τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα του ήλιου και της θάλασσας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν οδηγήσει στην ισχυρή ζήτηση των Αμερικανών για την Ελλάδα.

Ηδη τα μηνύματα από τη φετινή σεζόν είναι εξαιρετικά: μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Αθήνα ξεπέρασαν τις 1.200 (7 ημερησίως από αμερικανικές εταιρείες, συν από μία από τις Emirates και Norwegian) και προσεγγίζουν το 55% του συνόλου των πτήσεων από την Αμερική κατά το 2019, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ». Αντίστοιχα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος οι Αμερικανοί που ήρθαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 50% εκείνων του 2019 και η ζήτηση παραμένει ισχυρή και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο.

Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που ενισχύει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά αυτόν της Αθήνας. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1,18 δισ. ευρώ. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Αμερικανών ήταν το 2019 στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που ήταν 564 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή