Αύξηση φόρων στη Βρετανία από τον Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω έντονων αντιδράσεων

Αύξηση φόρων στη Βρετανία από τον Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω έντονων αντιδράσεων

Στόχος του είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης στον κλάδο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eν μέσω έντονων αντιδράσεων από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τελικά χθες Τρίτη το σχέδιο για αύξηση φόρων οι οποίοι θα επιβαρύνουν εργαζομένους, εργοδότες, αλλά και ορισμένους επενδυτές. Στόχος του είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τον κλάδο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, απόφαση που προκάλεσε την οργή ορισμένων μελών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι εκτιμούν πως ο κ. Τζόνσον παραβιάζει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, αφότου διέθεσε τεράστια ποσά για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο κ. Τζόνσον επιστρέφει σε μια πρώιμη υπόσχεση να αντιμετωπίσει το διαλυμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, όπου το κόστος αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, με εκατομμύρια ασθενείς να αναμένουν επί μήνες τις θεραπείες τους. 

«Θα ήταν λάθος για μένα να πω ότι μπορούμε να πληρώσουμε γι’ αυτή την ανάκαμψη χωρίς να λαμβάνουμε τις δύσκολες αλλά υπεύθυνες αποφάσεις για το πώς τη χρηματοδοτούμε», είπε ο κ. Τζόνσον στο Κοινοβούλιο. «Θα ήταν ανεύθυνο να ανταποκριθούμε στα κόστη με υψηλότερο δανεισμό και υψηλότερο χρέος», πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν προσπαθήσει εδώ και χρόνια να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν την κοινωνική μέριμνα. Ωστόσο, κατά καιρούς, οι πρωθυπουργοί τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών έχουν αποφύγει το θέμα επειδή φοβούνται ότι θα εξοργίσουν τους ψηφοφόρους και θα προκαλέσουν δυσφορία στο εσωτερικό των κομμάτων τους. 

Aγνοώντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Τζόνσον μίλησε για νέα εισφορά που θα αφορά την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση έως 1,25 ποσοστιαίας μονάδας του φόρου εθνικής ασφάλισης που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Αντίστοιχη αύξηση θα ισχύσει και για τους φόρους που επιβάλλονται στα μερίσματα των μετόχων. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως οι εν λόγω αυξήσεις θα αποφέρουν έσοδα 36 δισ. λίρες, ήτοι 50 δισ. δολ. σε ορίζοντα τριετίας. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η λίρα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών επεσήμανε πως η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του φορολογικού βάρους, το οποίο θα αντιπροσωπεύει πλέον το 35% του ΑΕΠ. 

Οπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, κόμμα που για δεκαετίες θεωρούνταν υπερασπιστής των χαμηλών φόρων. «Δεν μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα υγείας και η κοινωνική περίθαλψη χωρίς μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση. Το σχέδιο που θέτω σήμερα θα διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα μαζί», είπε, προκαλώντας θυμηδία στους Εργατικούς. «Δέχομαι ότι αυτό παραβιάζει μια προεκλογική δέσμευση που δεν είναι κάτι που κάνω ελαφρά τη καρδία, αλλά μια παγκόσμια πανδημία δεν ήταν στο πρόγραμμα κανενός».

«Πρόκειται για αύξηση φόρου που αθετεί την υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός στις τελευταίες εκλογές… Διαβάστε τα χείλη μου, οι Τόρις (Συντηρητικοί) δεν μπορούν ποτέ ξανά να ισχυριστούν ότι είναι το κόμμα των χαμηλών φόρων», επεσήμανε ο ηγέτης των Εργατικών Kέιρ Στάρμερ. Την ίδια στιγμή, ορισμένες βρετανικές επιχειρήσεις υπογράμμιζαν ότι οι αυξήσεις στους φόρους εθνικής ασφάλισης θα επιδεινώσουν τη ζημία που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η επέλαση της πανδημίας. Αντιδράσεις εξέφρασαν και τα συνδικάτα, με το Make UK να τονίζει πως η κίνηση αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, όπως ακριβώς συνέβη μετά τη λήξη των προγραμμάτων ενίσχυσης της αγοράς εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή