Πτώση αγοραπωλησιών ακινήτων το 2020 παρά το έντονο ενδιαφέρον

Πτώση αγοραπωλησιών ακινήτων το 2020 παρά το έντονο ενδιαφέρον

Η άκαμπτη στάση των πωλητών αναφορικά με τις απαιτήσεις τους «πάγωσε» τις συναλλαγές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητά υψηλότερος θα μπορούσε να είναι ο όγκος των αγοραπωλησιών στην αγορά κατοικίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών της πανδημίας, αν δεν υπήρχε η άκαμπτη στάση της πλειονότητας των πωλητών αναφορικά με τις απαιτήσεις τους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση της Cerved Property Services, εκ των μεγαλύτερων ομίλων διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, κατά τη διάρκεια του 2020 οι συναλλαγές υποχώρησαν κατά 49,5% στην Αθήνα. Παράλληλα, κατά τη σύγκριση του 12μήνου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 με το αντίστοιχο του Μαρτίου της περιόδου 2019-2020 προκύπτει μείωση συναλλαγών κατά 50% στην Αθήνα, κατά 38% στη Θεσσαλονίκη, κατά 15,75% στον Πειραιά, κατά 42,5% στον Δήμο Ζωγράφου και κατά 28,7% στον Δήμο Χαλανδρίου. 

Απουσία ξένων επενδυτών

Ασφαλώς, ένα σημαντικό μερίδιο της κάμψης αυτής οφείλεται στην πανδημία και την απουσία ξένων επενδυτών, που είχαν τροφοδοτήσει την αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2020 καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 73% σε ό,τι αφορά τα έσοδα του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», τα οποία δεν ξεπέρασαν τα 234,5 εκατ. ευρώ, από 876 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 875 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 40% σε σχέση με το 1,45 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει στη χώρα το 2019. Οσον αφορά το φετινό πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει η ΤτΕ οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μειώθηκαν κατά 7,3% καθώς δεν ξεπέρασαν τα 214 εκατ. ευρώ, έναντι 230 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι, καθώς ένα ποσοστό του όγκου των συναλλαγών θα μπορούσε να υποκατασταθεί από Ελληνες, με δεδομένο ότι η ζήτηση για απόκτηση κατοικίας για ίδια χρήση παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο παρά το υψηλό κόστος. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Cerved, «τα διαπραγματευτικά περιθώρια παρέμειναν σταθερά, με τους αγοραστές να πιέζουν, αλλά τους πωλητές να μην ενδίδουν». Το παράδοξο είναι ότι παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, ιδίως στις καλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, κυρίως από Ελληνες ενδιαφερομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακίνητα δύο – τριών υπνοδωματίων. Ωστόσο, σε όλες τις περιοχές παρατηρείται μείωση του όγκου των συναλλαγών και ταυτόχρονα αύξηση των τιμών. Οπου γίνονται πράξεις, αυτές ολοκληρώνονται κατά κανόνα στο επίπεδο του 2019. Για παράδειγμα, στους Αμπελοκήπους η μέση τιμή διαμορφώνεται πλησίον των 1.750 ευρώ/τ.μ., με τα διαμερίσματα επί της Πανόρμου να κινούνται πέριξ των 1.800 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο κέντρο του Παγκρατίου οι τιμές προσεγγίζουν τα 1.850 ευρώ/τ.μ., με τις αξίες των ακινήτων πέριξ του Αλσους Παγκρατίου να διαμορφώνονται σε 2.100 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη εικόνα υψηλής ζήτησης και μείωσης του όγκου των αγοραπωλησιών παρατηρείται και στα βόρεια προάστια.

Οι πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με τη Cerved, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021 αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών μέσω πλειστηριασμών ακινήτων, τα οποία αποτελούν εξασφαλίσεις σε δάνεια που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί. Η εταιρεία αναμένει την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η οποία θα ακολουθήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή