Eurogroup: Καμία αλλαγή στις δημοσιονομικές συστάσεις

Eurogroup: Καμία αλλαγή στις δημοσιονομικές συστάσεις

Είναι «πολύ αργά» για να αλλάξουν οι δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, παρά τις βελτιωμένες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Είναι «πολύ αργά» για να αλλάξουν οι δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, παρά τις βελτιωμένες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής. Όπως υπενθύμισε ο αξιωματούχος, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, βάσει των θερινών προβλέψεων (του Ιουλίου), να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του έτους – νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η διαδικασία κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών από τα κράτη-μέλη έχει προχωρήσει και «πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στείλουν τα προσχέδια στα κοινοβούλιά τους». Συνεπώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγή στάσης και για επαναφορά εν ισχύ των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2022.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σχετικά με τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων – ζήτημα που επίσης θα συζητηθεί αύριο από τους υπουργούς – επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με την περασμένη άνοιξη (όταν έχει επίσης τεθεί το θέμα ενώπιον του Eurogroup). Ο κίνδυνος ενός κύματος χρεωκοπιών «δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει απομακρυνθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Η προοπτική είναι σημαντικά πιο ευοίωνη». Καθώς θα συνεχίσουν να αποσύρονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ανέφερε, οι πτωχεύσεις «θα αυξηθούν, αλλά όχι κατά πολύ», σημειώνοντας τη σχετική ικανοποίηση του Eurogroup για τις εξελίξεις αυτές.

Ένα θέμα το οποίο δεν βρίσκεται στην ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης αλλά συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των ανταποκριτών, ήταν η επικείμενη επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι, όταν η Κομισιόν κηρύξει την επανέναρξη της διαδικασίας, το Eurogroup θα καταπιαστεί με το ζήτημα και «δεν θα περιμένει αδρανές» έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίμαχα σημεία είναι «σύνθετα» και ότι «ακόμα και στο ιδανικό σενάριο θα χρειαστεί καιρός» για να επιτευχθεί συναίνεση για την αναθεώρηση των κανόνων.

Τέλος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και για τις εργασίες της ΕΚΤ σχετικά με το ψηφιακό ευρώ. Το Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο θα ξεκινήσει μία σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με το ψηφιακό ευρώ τον Νοέμβριο, εστιάζοντας στο σκοπό και τη γενική του χρησιμότητα.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή