Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, κράτησε το όριο των 900 μονάδων

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, κράτησε το όριο των 900 μονάδων

Η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη διατήρησης του επιπέδου των 900 μονάδων εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάστηκε και από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street. Οι πωλητές είχαν από την αρχή έως το τέλος προβάδισμα στο Χ.Α., ενώ τα blue chips προσέφεραν ελάχιστη στήριξη, αφού μόνο πέντε τίτλοι «διασώθηκαν» στα θετικά και αυτό χάρη σε τοποθετήσεις κοντά στο τέλος της συνεδρίασης, οι οποίες «μάζεψαν» κάπως τις απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Οπως παρατηρεί ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 30 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και διαμορφώνεται στο 0,87%. Αυτό δεν βοηθά τις αποτιμήσεις των μετοχών, ωστόσο η εν λόγω μέτρηση του ρίσκου χώρας εκτιμά ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, όσο φυσικά παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1,20%. Οπως επισημαίνει, κρίσιμο επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη βραχυπρόθεσμα παραμένει η περιοχή των 900 μονάδων. Σύμφωνα και με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, η διατήρηση της στήριξης στην περιοχή των 900-903 μονάδων είναι κρίσιμη για να συντηρηθεί η προοπτική επαναφοράς του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 905,48 μονάδες (από -1,59% ενδοσυνεδριακά), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,83 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 2.176,56 μονάδες, ενώ άνοδο 0,48% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.514,04 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ στο -1,95% και η ΔΕΗ στο -1,90%, ενώ θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ (+1,71%), Coca-Cola (+1,29%), Βιοχάλκο (+0,76%), ΕΛΠΕ (+0,68%) και ΟΤΕ (+0,16%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% στις 561,19 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο 0,57%, τη Eurobank σταθεροποιητικά στα 0,8390 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο -3,32% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,53%.

Και όλα αυτά παρά την έκθεση της Morgan Stanley η οποία σημείωσε ότι βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ τόνισε ότι διατηρεί τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές γενικότερα. Πιο αναλυτικά, όπως σημείωσε, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό story ανάκαμψης και αυτό αντανακλάται στις εκτιμώμενες αποτιμήσεις του 0,3-0,5x για τους δείκτες P/BV το 2022.

Ετσι, για την Alpha Bank δίνει τιμή – στόχo το 1,40 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 20%, για τη Eurobank τοποθετεί την τιμή – στόχο στο 1,07 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26% και για την Πειραιώς δίνει τιμή – στόχο το 1,52 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 10%.

H Morgan Stanley επισημαίνει παράλληλα ότι διατηρεί τη θετική (overweight) στάση της για τις ελληνικές μετοχές, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κορυφαία «στοιχήματα» για την ανάκαμψη του τουρισμού, τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί βασικό δικαιούχο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή