Από ασφαλιστικά ταμεία, πολυτελή ξενοδοχεία

Από ασφαλιστικά ταμεία, πολυτελή ξενοδοχεία

Σε πολυτελείς μονάδες μετατρέπονται κτίρια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο κέντρο της Αθήνας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κτίρια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο κέντρο της Αθήνας προωθούνται εκ νέου προς αξιοποίηση, προεξαρχούσης της μετατροπής τους σε ξενοδοχεία. Πρόκειται για ακίνητα «φιλέτα», τα οποία όμως έχουν απαξιωθεί με την πάροδο των ετών και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να ανακτήσουν τη χαμένη τους «αίγλη». Παράλληλα, η σημαντική άνοδος της ζήτησης για υπηρεσίες φιλοξενίας ή και για γραφεία στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια καθιστά τα κτίρια αυτά, τα οποία ως επί το πλείστον είναι αυτοτελή και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την πλειονότητα των κτιρίων του κέντρου), ιδιαίτερα ελκυστικές επενδυτικές επιλογές.

Οι διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τέτοιων ακινήτων βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη πριν από την πανδημία και τώρα επιστρέφουν, καθώς κρίνεται ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί. Ενα από τα ακίνητα που επιχειρείται τώρα να αξιοποιηθεί εκ νέου είναι το διατηρητέο κτίριο του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, στην οδό Ακαδημίας 31. Πρόκειται για πολυώροφο ακίνητο επιφάνειας 2.518 τ.μ., το οποίο σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης διάρκειας 35 ετών, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον δεκαπέντε έτη. Το ελάχιστο μίσθωμα έχει οριστεί σε 33.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ σκοπός είναι η επαγγελματική – εμπορική χρήση. Σημειωτέον ότι θα απαιτηθούν και σημαντικές δαπάνες για την ανακατασκευή του ακινήτου. Οι προσφορές για το συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται να κατατεθούν τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ η όλη διαδικασία «τρέχει» από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα ένας διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου ασφαλιστικού φορέα έχει προκηρυχθεί από τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, στην περιοχή του Κολωνακίου. Το εμβληματικό διατηρητέο έχει κατασκευαστεί το 1939 και είναι επιφάνειας 1.854 τ.μ. Για το ακίνητο του πρώην ΝΑΤ είχε «τρέξει» διαγωνισμός και την άνοιξη του 2020, ο οποίος όμως δεν είχε παραγάγει αποτέλεσμα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Ο νέος διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του κτιρίου με χρήση ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων για περίοδο 30 ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 17.000 ευρώ και το ελάχιστο ποσό επένδυσης για εργασίες ανακατασκευής ορίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων αναμένεται να κατατεθούν στις 20 Οκτωβρίου.

Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων προωθείται και για ακίνητο 10.247 τ.μ. στην οδό Πανεπιστημίου 46. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ, γεγονός που δεν θα πρέπει να αποκλείει και την ανάπτυξη ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, με την προσθήκη και γραφείων, ώστε να μειωθεί και το ρίσκο για τον επενδυτή. Στην περίπτωση του εν λόγω ακινήτου έχει υπολογιστεί ότι το κόστος για την ανακατασκευή του θα είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 85.000 ευρώ.

Νέος διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και για το ακίνητο της πρώην αλυσίδας Fokas στην οδό Πανεπιστημίου 41, όπου επίσης δύναται να αναπτυχθεί ξενοδοχείο. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Νοέμβριο. Το ακίνητο είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί μέσω διαγωνισμού και στις αρχές του 2020, ωστόσο μεσολάβησε η πανδημία. Το ακίνητο ανήκει στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), όπως και ακόμα ένα κτίριο στην οδό Σταδίου 58, το οποίο επίσης προορίζεται να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή