Ισχυρή ανάκαμψη στη Βρετανία μετά το σοκ του 2020

Ισχυρή ανάκαμψη στη Βρετανία μετά το σοκ του 2020

Η παραγωγή αυξάνεται, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών σπάνια ήταν σε καλύτερη κατάσταση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία διανύει τη μεγαλύτερη φάση ανάκαμψης στη σύγχρονη ιστορία της. Το σοκ της πανδημίας οδηγεί σε δύο εκτιμήσεις. Αρχικά πρόκειται για ένα από τα χειρότερα σοκ όσον αφορά στην παραγωγή. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 21,8% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2020. Δεύτερον, η ταχύτητα με την οποία η βρετανική οικονομία ανακάμπτει είναι πρωτοφανής. 

Τις προηγούμενες τέσσερις περιόδους ύφεσης ο μέσος χρόνος για να ανακάμψει η οικονομία από την αρχή της κρίσης μέχρι να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης ήταν δεκαέξι τρίμηνα. Τώρα, για να ανακάμψει η οικονομία θα χρειαστούν μόλις εννέα τρίμηνα. Το ΑΕΠ κινείται στην πραγματικότητα μόλις 2% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και θα προσεγγίσει τα επίπεδα αυτά περίπου στην αλλαγή του χρόνου. Η οικονομία δεν ήταν σε άσχημη κατάσταση πριν από το σοκ της πανδημίας. Δεύτερον, η βασική αιτία της ύφεσης ήταν τα γενικά lockdowns. Τρίτον, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έμαθαν από τα λάθη που έγιναν κατά τις προηγούμενες κρίσεις αντιδρώντας γρήγορα και παρέχοντας επαρκή στήριξη. Εντούτοις, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Συνήθως οι οικονομίες που δεν έχουν γερά θεμέλια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φάρμακο που τους δίνεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Μια λιγότερο δυνατή απάντηση στην κρίση θα μπορούσε να επιτρέψει στον πανικό των αγορών που ξεκίνησε (και έληξε) την άνοιξη του 2020 να εξελιχθεί σε μια σοβαρή οικονομική καταστροφή. Τα θεμέλια ωστόσο είναι γερά. Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών σπάνια ήταν σε καλύτερη κατάσταση, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να είναι πιο αισιόδοξες. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση αλλά και την ανάκαμψη των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως η Βρετανία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης αισθητά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς η παραγωγή έχει ήδη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ετσι αναμένουμε πως η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του Bloomberg που παραθέτουμε στις παρενθέσεις: 6,9% (6,8%) το 2021, 5,5% (5,4%) το 2022 και 2,2% (2%) το 2023. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, στη Βρετανία αλλά και παντού στον κόσμο, αυτός έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που ανέμεναν οι αγορές αλλά και οι κεντρικές τράπεζες στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Παρότι τα τωρινά επίπεδα πληθωρισμού θα αποδειχθούν προσωρινά, η σημαντική υπέρβαση του στόχου του 2% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να επιμείνει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαρκώς ισχυρή ζήτηση έρχεται αντιμέτωπη με μια διαρκώς αυξημένη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή