Το σχέδιο της Δανίας για αύξηση φορολογίας

Το σχέδιο της Δανίας για αύξηση φορολογίας

Στόχος, να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Δανία επιδιώκει να αυξήσει τη φορολογία στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της χώρας, ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χεριών. Το εν λόγω θέμα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και βαίνει επιδεινούμενο. Συν τοις άλλοις, αυτή τη στιγμή απειλεί να εκτρέψει της πορείας της την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. 

Σε μια απόπειρα να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν επιδιώκει να περιορίσει τα επιδόματα ανεργίας για τους άρτι αποφοιτήσαντες της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και παράλληλα να προσφέρει ειδικά κίνητρα στους εργαζομένους μεγαλύτερων ηλικιών, ώστε να έχουν λόγο να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα εντός της παραγωγικής διαδικασίας. Το εγχείρημα αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση. Εξ ου και η Μέτε Φρεντέρικσεν στοχεύει να προχωρήσει σε αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των κεφαλαιακών κερδών εκείνων, τα οποία προέρχονται από συναλλαγές και επενδύσεις στο χρηματιστήριο, καθώς και επί των μερισμάτων. Ως επί το πλείστον οι φόροι αυτοί θα βαρύνουν τους ευπορότερους, δηλαδή το πλουσιότερο εισοδηματικό κλιμάκιο του 1% του πληθυσμού της Δανίας, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως η χώρα έχει υποστεί από τις μικρότερες βλάβες στην οικονομία της μεταξύ των λοιπών της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πέραν αυτού, έχει επιτύχει να ανακάμπτει και πολύ ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων. Η εξέλιξη αυτή καθαυτήν έχει γεννήσει επιπλέον σοβαρές πιέσεις στο σύστημα προσφοράς εργασίας σε μια ευρεία γκάμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Νικολάι Βάμεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Αυτό που ζητούμε από εσάς σε αυτήν την περίοδο, την οποία διανύουμε και η οποία προσφέρει σχετικά υψηλά κέρδη από τη δραστηριότητα στο χρηματιστήριο, είναι να καταβάλετε ένα μικρό επιπλέον ποσό σε φόρους, εάν τα όσα έσοδα εισπράττετε είναι πολύ υψηλά». Υπό το πρίσμα της νέας φορολογικής πολιτικής, οι Δανοί θα κληθούν να πληρώσουν το 45% επί των κερδών από μετοχές, τα οποία υπερβαίνουν τις 56.500 κορώνες ή τις 9.000 δολάρια σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με το 42%, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Ο δε φορολογικός συντελεστής επί κερδών από μετοχές, τα οποία είναι χαμηλότερα των 9.000 δολαρίων, θα παραμείνει αμετάβλητος στο 27%. 

Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα θα συνδράμουν, ούτως ώστε να προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας σχεδόν 10.500 άτομα, υπό την προϋπόθεση πως θα τύχουν της αποδοχής των μελών του Κοινοβουλίου. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Μέτε Φρεντέρικσεν επιζητεί να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, ώστε να έχουν μέλλον τα προτεινόμενα μέτρα. Ηδη η Δανία εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλει τους υψηλότερους φόρους με κριτήριο το ποσοστό επί της οικονομικής της παραγωγής.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το σχεδόν 25% όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είναι νέοι απόφοιτοι. Το βοήθημα αυτό ανέρχεται σε 2.200 ευρώ μηνιαίως και προτείνεται η μείωση κατά σχεδόν 30%. Τέλος, τον Αύγουστο η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα άνω την εκτίμηση για το ΑΕΠ φέτος στο 3,8% από το 2,4% προηγουμένως, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν μήπως η ραγδαία οικονομική ανάκαμψη θέσει εν αμφιβόλω την ευελιξία της αγοράς εργασίας. «Ο σοβαρότερος κίνδυνος για την ανάπτυξη είναι οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας και η παραγωγική ικανότητα εν γένει», επισημαίνει, εν κατακλείδι, ο οικονομολόγος της Danske Bank, Λας Ολσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή