«Όμηρος» των εκλογών η Lufthansa

«Όμηρος» των εκλογών η Lufthansa

Εκδίδει νέες μετοχές για να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αβέβαιη η κατάληξη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο δείχνει να έχει βρεθεί η Lufthansa, καθώς βλέπει ότι η προγραμματισμένη αποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης από το μετοχικό της σχήμα μάλλον θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι επικείμενες εκλογές σηματοδοτούν την αποχώρηση από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, έπειτα από μια διακυβέρνηση που διήρκεσε 16 χρόνια. Πέρυσι, στο πλαίσιο της διάσωσης της Lufthansa, το Βερολίνο προσέφερε ένα πακέτο κρατικής στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, αποκτώντας το 20% των μετοχών της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας και κατέχοντας τελικά το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών. Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την κ. Μέρκελ, να πουληθεί το ποσοστό των μετοχών του γερμανικού κράτους, με τη Lufthansa να εκδίδει νέες μετοχές για να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η εταιρεία το τελευταίο διάστημα δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων, προκαλώντας διακυμάνσεις στη μετοχή της. Ετσι, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να διατεθούν οι νέες μετοχές, την ώρα που ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών μετράει αντίστροφα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να αποκτά προβάδισμα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Ολαφ Σολτς, του νυν Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Το συγκεκριμένο κόμμα επιθυμεί να έχει περισσότερο κρατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μη θέλει την πώληση του μεριδίου που κατέχει το κράτος στη Lufthansa. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κάρστεν Σπερ, τόνισε ότι θέλει να επιτύχει μια συμφωνία αποχώρησης με την τωρινή κυβέρνηση. «Θέλουμε αυτό το θέμα να το αφήσουμε πίσω μας όσο πιο γρήγορα. Προτιμάμε να οφείλουμε το χρέος μας στις χρηματαγορές, παρά στους φορολογουμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ έτσι ώστε να αποκτήσει το μερίδιο 20% που κατέχει το γερμανικό κράτος στον αερομεταφορέα, γεγονός που καθιστά τη Γερμανία τον μεγαλύτερο επενδυτή στον συγκεκριμένο όμιλο. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε τα σχέδιά της να μειώσει τη συμμετοχή της περίπου κατά ένα τέταρτο, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Lufthansa για έξοδο του κράτους πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σπερ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος και τον ακριβή χρόνο των ιδίων κεφαλαίων που θα αυξηθούν. Επανέλαβε ότι η πώληση των υπολειπόμενων δραστηριοτήτων τροφοδοσίας της εταιρείας ή ενός μειοψηφικού μεριδίου στον βραχίονα συντήρησής της, εξακολουθούν να είναι επιλογές για τη μείωση του χρέους της. Τα σχόλια του κ. Σπερ έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη των ψηφοφόρων για το SPD αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 25%, ενώ η υποστήριξη για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Μέρκελ και το CSU μειώθηκαν κατά μία μονάδα στο 20%. Πρόκειται μάλιστα για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης του CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις της Insa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή