Εξαγορά Paidy από PayPal έναντι 2,7 δισ. δολ.

Εξαγορά Paidy από PayPal έναντι 2,7 δισ. δολ.

Εντονη κινητικότητα επικρατεί στον κλάδο των εταιρειών «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κολοσσός ψηφιακών πληρωμών PayPal συνήψε συμφωνία για να αποκτήσει την ιαπωνική νεοφυή εταιρεία Paidy, η οποία δραστηριοποιείται στο πεδίο τού «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα», καταβάλλοντας τίμημα της τάξεως των 300 δισ. γιεν ή 2,7 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Κι αυτή η κίνηση του αμερικανικού ομίλου σηματοδοτεί τη διείσδυσή του σε έναν κλάδο ο οποίος γνωρίζει μεγάλη απήχηση, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να κατανείμουν συνήθως άτοκα σε ολιγάριθμες δόσεις τις πληρωμές τους – λειτουργεί ως εναλλακτική της πιστωτικής κάρτας και είναι δημοφιλέστατη μεταξύ των νέων. Αλλωστε, ας υπενθυμίσουμε ότι ο Ράσελ Κάμερ, ιδρυτής της εξαγορασθείσας εταιρείας, αποφάσισε να τη δημιουργήσει όταν όντας εργαζόμενος σε τμήμα πιστωτικών καρτών της Goldman Sachs στην Ιαπωνία, δεν επετράπη λόγω του νεαρού της ηλικίας να του εκδοθεί πιστωτική κάρτα. Τον Αύγουστο η επίσης αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Square, υπό τον επικεφαλής του twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, εξαγόρασε την αυστραλέζικη Afterpay, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Το τίμημα ανερχόταν στα 29 δισ. δολάρια και ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Αυστραλίας. Στη δε περίπτωση της Affirm, η οποία έχει παρουσία στην ίδια αγορά και έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αυτή είδε την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται τον Αύγουστο, με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας της με την Amazon για καταναλωτές που καταβάλλουν μηνιαίως σε δόσεις άνω των 50 δολαρίων.

Η Paidy ιδρύθηκε το 2008 και είναι μία από τις ολιγάριθμες εταιρείες – μονόκερους της Ιαπωνίας, δηλαδή τις νεοφυείς των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. Το 2020 ήταν η πρώτη στη χώρα η οποία εδραίωσε το σύστημα καταβολής δόσεων με μηδενικό τόκο μετά την αγορά αγαθών. Η αγορά αυτή έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη, όπως σημειώνουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, χάρις στην πανδημία και την έκρηξη των ψηφιακών αγορών. Στην Ιαπωνία, ωστόσο, έχει μόλις αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα, μια και οι Ιάπωνες προτιμούν το ρευστό. Οι χρήστες των υπηρεσιών της Paidy, οι οποίοι ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια, έχουν το ελεύθερο να επιμερίσουν το κόστος των αγορών τους σε τρεις άτοκες ισόποσες δόσεις, τις οποίες καταβάλλουν σε ρευστό σε μικρά σούπερ μάρκετ ή τράπεζες.

Οπως εκτιμούν αναλυτές του ερευνητικού ινστιτούτου Γιάνο, η αγορά «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» χρήζει άμεσης υπαγωγής σε ρυθμιστικό πλαίσιο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στην Ιαπωνία το εν λόγω σύστημα πληρωμών θα εμφανίσει υπερδιπλάσιες συναλλαγές από τα 882 δισ. γιεν το 2020 στα 1,88 τρισ. γιεν έως το 2023. Τον Μάρτιο, όταν η Paidy εξασφάλισε νέες επενδύσεις 120 εκατ. δολαρίων, είχε αποτιμηθεί σε 1,3 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους χρηματοδότες της, εκτός της Goldman και ενός ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος, συγκαταλεγόταν και η PayPal, η νέα ιδιοκτήτριά της. Τέλος, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της PayPal και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στην Ιαπωνία, Πίτερ Κένεβαν, «η Paidy είναι σκαπανέας και έχει αναδειχθεί σε κορυφαία στον χώρο της στην Ιαπωνία, ενώ ο συνδυασμός του δικού της εμπορικού σήματος και των ικανοτήτων των στελεχών της με την τεχνογνωσία τη δική μας, τους πόρους και την παγκόσμια κλίμακα θα βάλει γερά θεμέλια στην αγορά της εκ των υστέρων καταβολής δόσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή