Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 900 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 900 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

Οριακές απώλειες 0,69% και πιέσεις σε blue chips και τραπεζικές μετοχές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά κάτω από τις 900 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα επίπεδο που έχει να συναντήσει (σε κλείσιμο) από τις 23 Αυγούστου. Οι πιέσεις σε blue chips (πχ. Coca-Cola), καθώς και στην πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων, διατήρησαν την αδυναμία της αγοράς, η οποία συνεχίζει να διορθώνει μετά την επίτευξη νέων υψηλών τον προηγούμενο μήνα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες θετικές εξελίξεις. Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές και η αγορά ομολόγων αντέδρασαν θετικά στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ, το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρεύμα. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει ελαφρώς τις αγορές υπό το PEPP. Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται «tapering», αλλά απλώς μία επαναρρύθμιση και ανακούφισε τους επενδυτές, κάτι που θα έπρεπε να στηρίξει και την ελληνική αγορά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 899,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,91 εκατ. ευρώ. Μέσω πακέτων –κυρίως σε Eurobank και Πειραιώς– διακινήθηκαν 26,9 εκατ. τεμάχια αξίας 28,96 εκατ. ευρώ, ή το 36,3% του τζίρου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 2.162,87 μονάδες, ενώ κατά 0,67% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.503,95 μονάδες.

Στα τραπεζικά blue chips ανοδικά έκλεισαν επτά τίτλοι, με τον Σαράντη (+1,81%) και την Aegean (+0,95%) να ξεχωρίζουν. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Coca-Cola στο -3% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,43% στις 558,79 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει κλείνοντας στο +1,23%, τη Eurobank στο -1,12%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,7% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,4%.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την ταλαιπωρία που άρχισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, τονίζοντας πως ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να διακρατήσει τις 900 μονάδες, με την αδυναμία να είναι εμφανής, παρά τα προσυμφωνημένα πακέτα, αλλά και τα βελτιωμένα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν αρκετές εισηγμένες.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη, αποτελώντας τον νέο πραγματικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό, επισημαίνει. Στο πλαίσιο αυτό οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ πρέπει να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και του περιορισμού της άπλετης ρευστότητας που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντας το οικονομικό σύστημα και τις αγορές ομολόγων και μετοχών.

Οποιαδήποτε σοβαρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί από τα ισχνά, πληγωμένα αντανακλαστικά του Χ.Α. και το τεράστιο βάρος χρέους και ελλειμμάτων. Ο φόβος αυτός κρατάει εγκλωβισμένη την αγορά, που παρά τα θετικά νέα και τα ντιλ που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, κινούμενη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών εντός στενού εύρους τιμών.

Επιπλέον, αρκετές εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή