Eπιβράδυνση της ανάπτυξης τον Αύγουστο στις ΗΠΑ καταγράφει η Fed

Eπιβράδυνση της ανάπτυξης τον Αύγουστο στις ΗΠΑ καταγράφει η Fed

Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ανάκαμψη η εξάπλωση των μεταλλάξεων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ανάκαμψη η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», όπως επισημαίνει η Federal Reserve στο Μπεζ Βιβλίο της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται στη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στους κλάδους της εστίασης, των ταξιδιών και του τουρισμού. Αυτό, σύμφωνα με τη Fed, επιδείνωσε την πορεία ευρύτερα της οικονομίας. Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed έκαναν επίσης λόγο για βελτίωση της απασχόλησης στο σύνολό της, παρότι ο ρυθμός των προσλήψεων δεν ήταν ο ίδιος σε όλες τις περιοχές. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, που οφείλεται στις αυξημένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις ανάγκες φροντίδας των παιδιών και στα επιδόματα ανεργίας.

Αναφορικά με το tapering, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν αρχίσει να καταρτίζουν το χρονοδιάγραμμα που αφορά τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, που αυτήν τη στιγμή αγγίζει μηνιαίως τα 120 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα απρόσμενα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση της προηγούμενης Παρασκευής θέτουν υπό αμφισβήτηση την προοπτική αυτή. «Η μετάλλαξη “Δέλτα” ασκεί πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και στην απασχόληση και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φαίνεται να επιβραδύνεται. Θέλω να δω μεγαλύτερη βελτίωση στην αγορά εργασίας προτού αποφασίσω ότι η οικονομία είναι έτοιμη για να αρχίσει η Fed το tapering», ανέφερε ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς. 

Οπως αναφέρει το Reuters, νέα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη που παρατηρείται στον κλάδο της απασχόλησης, καθώς μόνο τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 10,9 εκατ. θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός έρχεται να επισκιάσει τον αριθμό όσων παραμένουν άνεργοι, με τους αναλυτές να παραμένουν πεπεισμένοι πως ο ρυθμός προσλήψεων παραμένει ισχυρός. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους εργαζομένους ενώ παρατηρούμε πως ανοίγουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον αριθμό όσων παραμένουν άνεργοι», επισήμανε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρόεδρος της Fed Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα, ο μειωμένος αριθμός νέων θέσεων εργασίας τον Αύγουστο δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων όσο στο γεγονός πως οι ίδιες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζομένους με μισθούς που να τους ικανοποιούν. «Η απασχόληση αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο η ζήτηση για νέους εργαζομένους υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη ανταπόκριση», υπογραμμίζει η Fed της Μινεάπολης. Ενδεικτικά, όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το Reuters, επικαλούμενο σχετικές αναφορές της Fed στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ακόμη και εάν η κατανάλωση αλλά και οι επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών έχουν υποστεί πλήγμα, «οι ελλείψεις στην εύρεση εργατικού δυναμικού έχουν συρρικνώσει τη δυναμική ορισμένων ξενοδοχείων, αερομεταφορών και εστιατορίων. Μάλιστα, ένα ξενοδοχείο στις ΗΠΑ έχει αναγκαστεί να κλείσει κάποιους ορόφους λόγω της αδυναμίας να βρει προσωπικό για τον καθαρισμό των χώρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή