Αυξήθηκαν κατά 6,4% οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα το β΄ τρίμηνο

Αυξήθηκαν κατά 6,4% οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα το β΄ τρίμηνο

Ανακάμπτει με γρήγορους ρυθμούς η αγορά κατοικίας σε όλη τη χώρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας, όπως φαίνεται από την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Αθήνα οι τιμές κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η άνοδος των τιμών άγγιξε το 4,1%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαμορφώθηκε στο 3,2% και στις υπόλοιπες περιοχές δεν ξεπέρασε το 2,6% σε ετήσια βάση. Σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ προχώρησε και σε αναθεώρηση προς τα πάνω των μεταβολών των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο αλλά και το σύνολο του 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο οι αξίες των κατοικιών κατέγραψαν άνοδο κατά 3,5% (από 3,2%), ενώ για το 2020 η αύξηση ήταν τελικά της τάξεως του 4,4% (από 4,3%) κι ενώ είχε προηγηθεί και νέα άνοδος το 2019 κατά 7,2%. Κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, τα νεόδμητα διαμερίσματα σημείωσαν αύξηση κατά 4,7% και τα παλαιότερα (ηλικίας άνω των πέντε ετών) κατά 4,6%. Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο η αύξηση στα νεόδμητα άγγιξε το 3,4% και στα παλαιότερα ακίνητα το 3,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Για το σύνολο του 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,1% αντίστοιχα.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 5,6% στην Αθήνα, 3,8% στη Θεσσαλονίκη, 1,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,6%, 4,8%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο 2018-2020, στην Αθήνα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν καταγράψει αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο εκτιμάται ότι με το πέρας του 2021 η αύξηση αυτή θα ξεπεράσει το 25%, προσεγγίζοντας ακόμα και το 30%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει και τον όγκο των συναλλαγών, καθώς η επιστροφή των ξένων επενδυτών, ιδίως από το 2022, δεν θα μεταφραστεί σε κατακόρυφη άνοδο και των αγοραπωλησιών σε τόσο υψηλό επίπεδο τιμών σε σχέση με το 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά από την άποψη της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων (1,45 δισ. ευρώ).

Πολλοί από τους ξένους επενδυτές τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά με στόχο την κεφαλαιοποίηση υπεραξιών λόγω του ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά και ότι οι αξίες παραμένουν σε επίπεδο χαμηλότερο από το 2007, που ήταν και το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων, οι αξίες είναι υποτιμημένες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 27% έως 38% έναντι του 2007. Ωστόσο, όσο οι τιμές ενισχύονται, και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, η απόσταση αυτή αρχίζει να καλύπτεται εξίσου γρήγορα, συμπιέζοντας το δυνητικό κέρδος από μια μεταπώληση, κάτι που εξετάζουν ιδιαίτερα οι ξένοι επενδυτές.

Ταυτόχρονα, αρκετοί επαγγελματίες θεωρούν ότι ακόμα και το σημερινό επίπεδο αξιών τείνει να καταστεί μη βιώσιμο, από τη στιγμή που δεν καταγράφονται αντίστοιχες αυξήσεις στα εισοδήματα των εγχώριων νοικοκυριών. Συμπληρώνουν, δε, ότι αν η υφιστάμενη ζήτηση και από Ελληνες αγοραστές δεν μπορέσει να μετουσιωθεί σε πράξεις αγοραπωλησίας, οι τιμές θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή